Отворени “Дани кинеског филма у Српској”

Срна
Отворени “Дани кинеског филма у Српској”

Пале - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је вечерас на Палама манифестацију “Дани кинеског филма у Републици Српској” током које ће до понедјељка, 30. септембра, бити приказано пет филмова.

Ђаковићева је новинарима рекла да је ова манифестација значајна за Републику Српску, јер је кинеска култура једна од најстаријих цивилизацијских тековина.

“Упознавање једног народа путем изучавања његове културе сигурно представља један од најбољих путева за остваривање културне сарадње, грађење мостова пријатељства, што и јесте циљ Српске. Имаћемо прилику да погледамо неке од култних филмова кинеске киноматографије, а самим тим ћемо допринијети успјешној културној сарадњи између народа Кине и Српске”, навела је Ђаковићева.

Она је истакла да Република Српска и Кина имају успјешну сарадњу у области културе, што потврђују и честа гостовања умјетника из Српске у Кини.

“Кинеска киноматографија има сличности са српском. Од самог настанка и увођења европског и америчког начина снимања, па до статуса једног од водећих, кинеских киноматографија прошла је трновит пут, као и српска при чему је политичка ситуација веома често утицала на филмове и на оне који су их стварали”, каже Ђаковићева.

Она је изразила наду да ће публика на Палама и Источном Сарајеву, гдје се од 2012. године изучава кинески језик, уживати наредних пет дана.

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг захвалио је за гостопримство и истакао да је ова манифестација веома значајна.

Директор Кинотека Српске Сњежан Лаловић рекао је да је манифестација “Дани кинеског филма у Републици Српској” припремана четири мјесеца у сарадњи са Кинеским архивом и Амбасадом Кине у БиХ.

Он је навео да ће бити приказана по два играна и документарна филма, као и један анимирани.

“Два филма су овогодишња продукција, тако да смо ми међу првим Европљанима који ће их видјети, а урађени су у високој продукцији. Истакао бих анимирани филм жБијела змијаж, који говори о једној легенди и одражава културу Кине. Наш циљ је да овим путем приближимо културу најмногољудније земље нашим гледаоцима и будемо камен у мосту који се гради између наших народа”, навео је Лаловић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић изразио је задовољсво што је општина угостила амбасадора Ђи Пинга и што заједно присуствују почетку манифестације, која је отворена уочи 70 година од оснивања Народне Републике Кине.

Он је захвалио Филозофском факултету са Пала и Одсјеку за синологију што су на одређени начин омогућили сарадњу између домаћих и кинеских студената.

“То је нови кључ за даљу сарадњу између српског и кинеског народа, тако да ће бити још дешавања у области културе”, истакао је Југовић.

Након отварања манифестације премијерно је приказан филм режисера Ванга Ђисина “Тајна Кине” чију окосницу чине догађаји и личности кључни за настанак данашње Кине.

Публика ће имати прилику да погледа филмове новије кинеске продукције, од играног “Операција Меконг”, до документарних “Мајстори у Забрањеном граду” и “Хималаји: Пут ка врху”, те анимираног “Бијела змија”.

Манифестација “Дани кинеског филма у Републици Српској”, биће завршена у понедјељак, 30. септембра документарним филмом “Хималаји: Пут до врха”.

За вријеме боравка на Палама четворочлана делегација Кинеског филмског архива из Пекинга посјетиће и Филмски архив Кинотеке Републике Српске.

Манифестацију је организовала Кинотека Српске у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ, Кинеским филмским архивом, те уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске, Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву, града Источног Сарајева, општине Пале и паљанског Културно-спортског центра.

Све пројекције биће одржане у сали Културног центра на Палама од 19.00 часова, а улаз је слободан.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана