Отворен Онлајн Сарајево филм фестивал

Танјуг
Отворен Онлајн Сарајево филм фестивал

САРАЈЕВО - Сарајево филм фестивал (СФФ) отворен је вечерас онлајн у 20 часова светском премијером филма “Концентриши се, баба” Пјера Жалице на платформи ondemand.sff.ba , на којој ће публика моћи да прати цијелокупан прогам до 21. августа.

Гледаоце су у њиховим домовима са празних фестивалских локација поздравили директор фестивала Мирсад Пуриватра, редитељ Пјер Жалица и водитељка церемоније отварања Белма Салкунић.

“Традиционално, Сарајево филм фестивал отварају млади и перспективни босанско-херцеговачки глумци и глумице. Ове године ми је велика част представити сарајевску глумицу која је играла главну улогу у новом хрватском филму ''Глас'' Огњена Свиличића. Тај филм је у нашем програму ''У фокусу''“, рекао је Пуриватра, представивши Белму Салкунић.

Овогодишњи програм фестивала у 14 програма доноси 187 филмова из 56 држава, а чак 44 филма ће имати своје свјетске премијере.

“Пред нама је необично издање СФФ-а због пандемије корона вируса и њених ефеката који су протресли наше животе на начин незамислив почетком ове године. Још једном се показало да је култура у тренуцима кризе најрањивија када је ријеч о њеној производњи, али и најзначајнија када је у питању одржавање темељних друштвених вредности. И опет, то не вреди само локално”, казао је Пуриватра.

Он је додао да управо у тренуцима када се пресецају везе и подижу баријере између људи и земаља, култура мора остати један од кључних повезивача у глобалним оквирима.

“На нашој платформи могу се пратити пажљиво бирани филмови, али и други садржаји као што су разговори са ауторима” рекао је Пуриватра.

Додао је да се на тој платформи могу пратити и мастерцлашови и други сусрети који праве разлику између стандардних платформи и једног правог филмског фестивала.

“Нема сумње да ће неки позитивни ефекти овогодишњег СФФ-а остати са нама и након кризе као добра пракса коју треба усвојити. Дакле и ове године имамо разлога за славље”, истакао је Пуриватра.

Филм “Концентриши се, баба” отворио ј овогодишње издање сарајевског фестивала.

“Велика ми је част и задовољство што наш филм отвара овогодишњи фестивал. Оно што је специфично у мом животу јесте то што је ово трећи пут да са својим филмом отварам СФФ. Увијек је то било у овом фантастичном биоскопу и сваки пут је било другачије. Знао сам да ће и овај пут бити другачије, али нисам могао ни сањати да ће бити баш овако”, рекао је Жалица.

Како је признао, било би савршено да су све столице биоскопа “Металац” испуњене и да је окружен великим бројем људи који су дошли да погледају светску премијеру његовог филма.

“Међутим, то је немогуће. А да би било могуће идуће године, ове године морамо остати у својим домовима. Имамо привилегију и срећу да је технологија напредовала до те мјере да ипак можемо заједнички на овај начин да гледамо филм. Надам се да ћете и ви бар дијелом уживати у гледању филма, онолико колико смо ми уживали док смо га правили. Хвала вам што сте ''дошли''. Уживајте у филму и фестивалу!”, поручио је Жалица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана