Отворен 68. Пулски филмски фестивал

Танјуг
Отворен 68. Пулски филмски фестивал

Без традиционалног ватромета с ограниченим бројем гледалаца и уз поштовање свих епидемиолошких мјера, у пулској Арени синоћ је полусатним свечаним програмом и пројекцијом хрватског филма “Мурина” редитељке Антонете Аламат Кусијановић отворен 68. Пулски филмски фестивал.

Изасланик хрватског предсједника, специјални савјетник за културу Здравко Зима на отварању је рекао да је Пула препозната, а то ће остати и убудуће - као јединствено мјесто ходочашћа бројних филмских радника.

Државни секретар у Министарству културе Крешимир Партл, као изасланик предсједника Владе и министарке културе и медија, за 68. издање Пулског филмског фестивала је рекао да се одвија у другачијим изазовним околностима епидемије корона вируса, пренијела је Хина.

“Иза нас је једна тешка и изазовна година која је посебно погодила културу и аудио-визуални сектор. Вјерујем да је боље вријеме пред нама, а Влада ће учинити све што је у њеним могућностима да помогне нормализацију и поновно покретање привредних и културних активности”, рекао је он.

Пулски градоначелник Филип Зоричић рекао је како је пандемија највише трага оставила управо на културном сектору те да је повезаност филма и Пуле дубоко укорењена у традицији града.

На отварању су приказани “форшпан” филмова који се до петка могу видјети у Пули.

У Арени је било 1.500 гледалаца који су могли да уђу без КОВИД потврда.

Пулски филмски фестивал одржава се на 15 мјеста, од којих су четири резервисана за филмски програм са више од 90 пројекција, а од филмова у конкуренцији ту је шест хрватских и 10 копродукција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана