Отворен 48. ФЕСТ: Уручен “Београдски побједник” Мири Бањац

B92
Отворен 48. ФЕСТ: Уручен “Београдски побједник” Мири Бањац

Међународни филмски фестивал ФЕСТ свечано је отворен вечерас у београдском Центру “Сава” премијером остварења Срдана Голубовића “Отац” и уручењем Београдског побједника великој глумици Мири Бањац.

Овогодишње издање ФЕСТ-а одржава се у знаку легендарног Бекима Фехмијуа, који нас је прије тачно десет година напустио, а у складу са омажем овом великом глумцу је и слоган фестивала - Скупљачи емоција.”Када су ме у новембру контактирали и обавестили да Одбор фестивала И директор ФЕСТа Југослав Пантелић имају жељу да укажу част уметничком раду мога оца, срце ми заиграло. Бекимов однос према умјетничком стварању је био религиозан, сличан односу верника према храму, искрено је мислио да умјетност може да начини човјека да буде бољи”, рекао је Уликс Фехмије, филмски И позорошни глумац.

Потом је, у име ФЕСТа, истакнути глумац Фехмије уручио награду “Београдски побједник” за изузетан допринос филмској умјетности једној од највољенијих глумица читавог региона Мири Бањац. Она је истакла захвалност Београду што ју је прихватио са својим суграђанима, свих редитељима и глумцима са којима је сарађивала, пријатељима коју су остали уз њу, додајући да су они њена породица ''Хвала и претходницима ове награде, то су значајна и велика имена. Ја сам за таквима само трчала И много сам се натрчала да бих затворила вечерас овај мој крос''. Говор славне глумице никога није оставио равнодушним у сали Сава центра, па се Мира Бањац дрхтавим гласом захвалила и животу “Хвала животу који ми је подарио овај дан, за мене велики и свечан, који желим са љубављу и захвалношћу да поделим са вама. “

Организатори фестивала одали су почаст глумцима коју су нас напустили у години иза нас, па је сала посљедњим аплаузом поздравила Неду Арнерић, Марка Николића, Михаила Мишу Јанкетића, Петра Фонда, Владу Петрића, Воју Мирића, Зорана Христића, Игора Первића и другима.

Церемонију отварања водили су глумци Јелена Гавриловић и Игор Ђорђевић, а у сјећање на најпопуларнији филм Бекима Фехмијуа “Скупљачи перја” Гавриловићева је отпјевала неколико ромских нумера попут култне “Ђелем, ђелем”.

Жири оводогишњег ФЕСТа чине Себастајан Каваца, словеначки позоришни, филмски и ТВ глумац, Наташа Нинковић, првакиња Народног позоришта у Београду, Дана Будисављевић, редитељка, као и глумац из Њемачке Клеменс Шик и редитељ Никола Љуца.

Отварању ФЕСТа присуствовао је и Драган Мићановић који за Б92 каже да се изузетно радује да погледа филм “Отац” Срдана Голубовића: ‘’Само сам дошао на отварање, нећу бити у Србији у наредном периоду па нећу ни гледати филмове на ФЕСТУ. Радујем се да погледам филм Срдана Голубовића, његов рад изузетно уважавам.”

Свечано је отворен 48.ФЕСТ филмом ‘’Отац’’ Срдана Голубовића који је премијерно приказан током филмског фестивала ''Берлинале''.

Током 10 фестивалских дана биће одржано више од 300 пројекција у осам биоскопских дворана.

У Главном такмичарском програму фестивала биће приказано 20 филмова из Србије и свијета, а у програму ФЕСТ Фокус 19 остварења храброг ауторског израза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана