Отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар"

Срна
Отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар"

ЗВОРНИК - Премијерним приказивањем филма "Пијавице" режисера Драгана Маринковића, те продуцента и глумца Лазара Ристовског, у Зворнику је вечерас отворен 13. Међународни филмски фестивал "Први кадар".

Филмски фестивал "Први кадар" отворио је Ристовски, истичући да је овај фестивал веома важан јер приказује одабране филмове, што га додатно чини значајним, квалитетним и добрим.

"Био сам на много фестивала - малих, великих, значајних, али могу рећи да је сваки фестивал значајан, без обзира колико је мали по броју приказаних филмова или по броју присутне публике", рекао је Ристовски.

Маринковић је рекао да је филм "Пијавице" интересантан из више разлога, те да је глумачка екипа коју чине Мирјана Јанковић, Ива Михалич, Никола Ђуричко и Лазар Ристовски урадили нешто изванредно и врхунско.

Он је изразио задовољство што учествује на овом фестивалу, истичући да никада не треба рећи да је неки фестивал мали.

Према његовим ријечима, 13 година трајања фестивала значи нешто и у европским оквирима.

Маринковић је навео да је филм "Пијавице" у априлу жири од 10 чланова на великом фестивалу на Беверли Хилсу прогласио за најбољи играни филм.

"Филм жПијавицеж чека 20. септембар 2020. године, јер је ушао као финалист за најбољи филм приказан у САД, па је већ и са те стране постигао много у филмском животу", рекао је Маринковић.

Он је додао да, и поред свега тога, највише воли када присуствује мањим фестивалима у мањим градовима.

Градоначелник Зворника Зоран Стевановић нагласио је да се град Зворник одлучио за "Први кадар" јер, осим фестивалског, има и едукативни карактер.

"Сваке године професионални глумци у филмским радионицама раде са нашим најмлађим суграђанима. Ученици основних и средњих школа стичу почетна сазнања о филму као врсти умјетности, начину настанка, као и људима који стварају филмове", рекао је Стевановић.

Изражавајући наду да ће фестивалска филмска традиција бити настављена, Стевановић је рекао да су Зворнику, као регионалном центру, потребна оваква дешавања.

Декан Академије уметности у Београду Драган Елчић нагласио је да је Међународни филмски фестивал "Први кадар" по квалитету и цјелокупној организацији на високом нивоу, односно у рангу Београдског филмског фестивала.

Елчић је нагласио да се овај фестивал прави срцем и љубављу и да је зато тако квалитетан.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић рекао је да ове године Југословенска кинотека-Национални филмски архив Србије слави 70 година од оснивања.

"Наша Кинотека је још 1964. године била један од 10 највећих свјетских архива, а сада располаже са више од 100.000 филмова, неколико стотина хиљада фотографија из филмова и око 4.000 старих предмета", навео је Ердељановић.

У оквиру свечаног отварања фестивала уручене су и филмске награде.

Савјет 13. Међународног филмског фестивала "Први кадар" донио је одлуку да Плакета "Лик кнеза Павла" за допринос очувању филмске грађе и ширењу филмске културе буде додијељена Југословенској кинотеци из Београда поводом обиљежавања 70 година од оснивања ове значајне филмске институције.

Плакету је у име Југословенске кинотеке примио Александар Ердељановић, а уручила ју је умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић Штифанић.

Специјалном госту Лазару Ристовском признање "Капија Зворника" за допринос развоју фестивала и филмске умјетности уручио је градоначелник Зворника Зоран Стевановић.

Редитељу филма "Пијавице" Драгану Маринковићу симбол фестивала "Филмску клапу" уручио је директор Фестивала Витомир Митрић.

Фестивал ће бити затворен 16. новембра у Источном Сарајеву свечаним уручењем награда и премијерним приказивањем филма "Пијавице".

Покровитељ фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржали су град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су Новинска агенција Републике Српске - СРНА и Радио-телевизија Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана