Осми међународни фестивал анимираног филма: Такмичи се 37 филмова

Цвија Мркоњић
Осми међународни фестивал анимираног филма: Такмичи се 37 филмова

Бањалука - У такмичарском дијелу Осмог међународног фестивала анимираног филма "Бањалука 2015." наћи ће се 37 филмова међу којима су и посљедња остварења неких од најзначајнијих аутора данашњице попут Јержија Куће, Павао Шалтера, Мишел и Ури Краноте, те Златка Боурека.

Фестивал ће се одржати од 23. до 28. октобра у Дому омладине и Дјечијем позоришту Републике Српске у Бањалуци, а највише филмова за такмичење пристигло је из Русије, Хрватске, Пољске, Француске, САД и Шпаније.

- Осим главног такмичарског програма, за најбољи дјечији анимирани филм бориће се 12 филмова, а о побједницима ће одлучивати жири у саставу Мелина Алагић из БиХ, Божидар Тркуља из Хрватске и Јелена Башир из Србије - саопштили су организатори фестивала.

У склопу панораме публика ће имати прилику да погледа 21 филм, међу којима и филм Мухамеда Кафеџића из БиХ.

Биће приказано и девет филмова из Француске у оквиру програма "Велики рат: анимиране успомене" о Првом свјетском рату у анимираном филму, а заљубљеници у анимацију ће моћи да погледају и пољски програм "О!PLA ACROSS THE BORDERS 2015". Традиционални програм бањалучког фестивала је и "Cartoon d’Or 2015" који представља пресјек награђених анимираних филмова са најзначајнијих европских фестивала у које се сврстава и "Бањалука 2015.".

- Биће представљен и програм хрватске Школе анимираног филма Чаковац, као и два програма "Загреб филма" од којих један приказује најзначајније рекламне анимиране филмове Југославије - најавили су организатори.

Фестивал наставља и сарадњу са стрип часописом "Парабелум" и Удружењем стрип аутора и обожавалаца стрипа РС "Деветом димензијом", па ће тако у оквиру фестивала бити промовисан и стрип албум "Блек" аутора Мише Милановића и Мише Мијатовића, као и "Вундервафен" Милорада Вицановића - Мазе.

- Посјетиоци ће имати прилику да присуствују и предавањима Божидара Тркуље и Јелене Башир, а требао би бити приказан и краткометражни документарно-анимирани филм о стећцима режисера Горана Дујаковића - рекли су организацији фестивала.

Због скромног буџета бањалучки међународни фестивал анимираног филма у Бањалуци већ трећу годину заредом није у могућности да угости најзначајније свјетске аниматоре, а због недостатка новца неће бити додијељена ни новчана награда за најбољи фестивалски филм.

"Бањалука 2015" су финансијски подржали Град Бањалука и Министарство просвјете у културе РС.

Дјеца

Међународни фестивал анимираног филма и ове године ће сарађивати са дјецом која бораве на дјечијем одјелу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић" у Бањалуци у циљу побољшања квалитета живота малишана који се налазе на лијечењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана