Одржана премијера филма "Што се боре мисли моје": Најпознатији атентат о коме ништа не знамо

Танјуг
Одржана премијера филма "Што се боре мисли моје": Најпознатији атентат о коме ништа не знамо

БЕОГРАД - Свечана премијера новог српског филма “Што се боре мисли моје” редитеља Милорада Милинковића, по чувеној пјесми кнеза Михајла Обреновића, одржана је вечерас у Београду, на великој сцени „m:ts“ дворане.

На премијери у бившем Дому синдиката поклонила се ауторска и глумачка екипа на крају пројекције, уз дуготрајан аплауз.

Свјетска премијера филма је одржана 1. септембра на самом затварању фестивала "Филмски сусрети" у Нишу, а филм је приказан и у Бечу, као и  15. септембра у Крагујевцу, поводом великог јубилеја - обиљежавања 200. годишњице од рођења кнеза Михаила Обреновића.

Режисер и сценариста Милорад Милинковић је да за премијеру у Београду има први пут трему у животу.

-Искрен да будем, никада нисам имао трему у каријери, а ово ми је већ седми дугометражни филм. Ни за један од тих филмова нисам био у нервози, чак ме трема није дрмала ни кад смо са овим филмом били у Нишу и Крагујевцу. Али зато сада у Београду имам огромну трему, не умем да објасним зашто - открио је Милинковић.

Аутор филма додаје да су добили велике овације на премијерама у Нишу и Крагујевцу, толико јаке да је био збуњен - "можда су погрешили са толиким аплаузом, не знам, уствари мало се шалим".

Милинковић је рекао да је баш било добро и успјешно са публиком, "свидело се људима".

-Веома ми прија та промена заиста. Јако је лепо радити на оваквој теми, толико ми се свидела епоха и историјска прича, да ћу и следећи филм радити у том жанру. Требало би током октобра да почнем са снимањем тог новог филма - рекао је Милинковић за Танјуг.

Милинковић каже да му је постало занимљиво да се бави историјским темама, што не значи да се поново нећу вратити савременим причама у сценаријима.

Историјско остварење „Што се боре мисли моје“ говори о убиству кнеза Михаила Обреновића, као и догађајима који су непосредно претходили самом трагичном чину.

Анатомија убиства, хроника постепено најављеног злочина, паукова мрежа која се обавија око протагонисте, јесте оквир најновијег пројекта.

Осим те јасне основе у жанру трилера историјских оквира, гдје се кује завјера сво вријеме, овде је утиснута и љубавна прича између Кнеза Михаила и његове знатно млађе вјеренице Катарине Константиновић.

Под слоганом "Најпознатији атентат о коме ништа не знамо", филмска прича према идеји режисера Милинковића, покушава да разоткрије починиоце и налогодавце  мистериозног убиства.

Главну улогу Обреновића тумачи Драган Мићановић. Уз Мићановића значајне улоге имају Милош Тимотијевић, Јана Ивановић, Наташа Нинковић, Небојша Дугалић, Лука Грбић, Тамара Крцуновић, Александар Срећковић Кубура, Љубиша Савановић.

У епизодним ролама наступали су Зоран Цвијановић, Ненад Окановић, Марко Гверо, Ђорђе Стојковић, Маја Чампар, Стојша Ољачић, Милош Влалукин, Иван Ђорђевић Џуди, Даниел Сич, Дамјан Кецојевић, Дејан Тончић, Филип Хајдуковић и многи други.

Цијела глумачка и ауторска екипа је на премијеру „m:ts“ дворане долазила свечано у кочијама са коњима, да буду у стилу самог филма, уз оркестар у холу са староградском музиком.

Филм је снимљен у продукцији компаније Телеком Србија и куће "Бомбона", а  на репертоару домаћих биоскопа ће бити већ од сутра широм Србије, у дистрибуцији фирме "MegaCom Film".

Након дистрибуције у биоскопима, биће приказан и у форми мини ТВ серије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана