Одржана 93. додјела Оскара: “Земља номада” најбољи филм године, “Аида” без награде

ГС
Foto: Танјуг/АП

Најдуже очекивана, 93. по реду додјела Оскара одржана је синоћ у Лос Анђелесу - у много мањем капацитету, али са ништа мање гламура. Ипак, док је прошле године успијех “Паразита” био шок, ове су награде отишле у руке оних за које се то углавном и очекивало.

Церемонију је отворила глумица и новопечена редитељка Реџина Кинг, а након ње смјењивали су се Рене Зелвегер, Хоакин Финикс, Лора Дерн, Харисон Форд, Бред Пит, Хали Бери и други.

Френсис Мекдорманд и Ентони Хопкинс најбољи глумци

05.11 Само неколико минута након проглашења најбољеф филма, главна глумица ”Земље номада”, Френсис Мекдорманд, побиједила је у најважнијој женској категорији. Награду јој је додијелила прошлогодишња лауреаткиња Рене Зелвегер.

- Наша моћ је у нашем раду, а ја волим да радим. Хвала вам што то препознајете - рекла је Френсис.

Још једна награда на коју смо цијеле вечери чекали била је она за главног глумца.

Освојио ју је Ентони Хопкинс за филм “Отац”, но како није био присутан, Академија је прихватила награду умјесто њега.

“Земља номада” најбољи филм године

05.00 Академија је за најбољи филм године прогласила филм “Земљу номада” (Nomadland).

Међу номинованима су још били  “Отац” (The Father), “Јуда и црни Месија” (Judas and the Black Messiah), “Манк”, “Минари” и “Млада жена која обећава” (Judas and the Black Messiah).

Х.Е.Р. има најбољу пјесму

04.30 Габријела Сармиенто Вилсон, познатија као Х.Е.Р, истакла је да је музика моћ док је примала Оскара за најбољу пјесму. Она је “Fight for you” отпјевала у филму “Јуда и црни Месија”, а награду је подијелила са Дернстом Емилом и Тијаром Томас.

04:17 ”Звук метала” добио је свој други Оскар - онај за монтажу, након награде за најбољи звук. Мало касније анимирано остварење “Душа” такође је покупило другу статуу, сада за најбољу музику.

04.03 Хале Бери донијела је срећу филму”Манк”, који је у трку ушао са највећим бројем номинација. Један за другим добио је награде за продукцију и фотографију.

Оскар за корејску глумицу Ју Џунг Јун

03:53 Ју Џунг Јун, корејска глумица, добила је Оскара за најбољу споредну женску улогу у филму “Минари”. Она је похвалила све своје колегинице и истакла како оне не могу да се такмиче међусобом, јер су све играле различите роле.

- Нисам могла ни да помислим, како бих могла да побиједим Глен Клоуз, сви знамо ко је Глен Клоуз. Све смо ми вечерас победнице, ја сам само имала мало више среће.

Награду јој је уручио Бред Пит, који је лани однио кући ову исто признање у мушкој категорији.

03:52 Филм “Тенет” Кристофера Нолана добио је Оскара за најбоље визуелне ефекте.

03.34. Иза филма “Колет”, који је проглашен за најбољи кратки документарац, крије се прича о жени која послије 74 године одлази у концентрациони логор у коме су њеног брата убили нацисти. Оскара за најбољи документарац проглашен је ”Мој учитељ октопод”.

03:20 Рис Витерспун прогласила је за најбољи анимирани кратки филм ”Ако се било шта деси, волим те”, остварење које говори о болу родитеља који су изгубили ћерку школској пуцањви. Неколико минута касније Оскара за најбољи дугометражни анимирани филм однијела је ”Душа” (Soul), о наставнику музичког који покушава да уједини своје тијело и душу, након што се случајно раздвоје.

03:12 ”Удаљени странци” проглашен је за најбољи кратки филм, док се најбољим звуком може похвалити тим иза остварења ”Звук метала”, који говори о Рубену, бубњару метал бенда, који почиње да губи слух.

Клои Жао се уписала у историју

02:59 Сасвим очекивано Клои Жао награђена је за “Nomadland”, након што је најприје награде у овој категорији покупила на свим престижним фестивалима. Њено име прочитао је прошлогодишњи побједник Бонг Џун Хо, који се укључио из Сеула.

Она је у овој категорији побиједила колеге Томаса Винтерберга, Дејвида Финчера, Ли Ајзака Чанга и Емералд Фенел и тиме постала прва жена која није беле пути која је награђена за најбољу режију.

Жао се у кратком говору осврнула на своје кинеско наслијеђе и поновила поруке које је чула од баке у Кини, а то је да су сви људи у суштини добри.

02:40 Шминкери и фризери прошле године одрадили су најбољи посао у филму ”Црна задњица Ма Рејни”, али то је урадила и костимографкиња Ен Рот, која је награђена за рад на истом остварењу.

Данијел Калуја је најбољи споредни глумац

02:26 Данијел Калуја добио је награду за најбољу мушку споредну улогу и филм ”Јуда и црни Месија”.

- Хвала ти, Боже. Хвала ти, Боже. Не бих био овде да није било Тебе да ме водиш на путу - рекао је он, а потом се захвалио и својој породици, али и породици америчког активисте Фреда Хамтпона ког је играо у овом филму, а ћији су чланови били консултанти на филму.

У овој категорији такмичили су се Саша Барон Коен, Данијел Калуја, Лесли Одом Џуниор, Пол Раси и Лакит Стенфилд. Колегиница Лора Дерн их је понаособ похвалила и истакла да је сваки од њих на свој начин истакао потребу за једнакошћу и инклузијом.

Награду за најбољи страни филм однијело данско остварење

02:20 “Још једна рунда” (“Another Round”) из Данске однео је Оскара за најбољи страни филм. Гледаоци РТС има ли су прилику да уочи церемоније додјеле Оскара ексклузивно погледају овај филм. Редитељ Томас Винтерберг примио је награду са сузама у очима, рекавши да је његова 19-годишња ћерка преминула само четири дана након што је почело снимање “Још једне рунде”.

02: 16 Кристоферт Хемтон и Флоријан Зелер награђени су за најбољи адаптирани сенарио за филм “Отац”.

"Another Round" Данска, "Better Days" Хонг Конг, "Collective" Рзмунија. "The man who sold his skin" Тунис i "Quo vadis, Aida?"  из Босне и Херцеговине били су номиновани за најбољи страни филм.

Додијељен први Оскар

02.08 Емералд Фенел добила је Оскара за најбољи оригинални сценарио.

Збуњена, британска глумица и редитељка изашла је бину и примила награду за филм “Млада жена која обећава”.

- Нисам припремила говор - рекла је она, захвалила се главној глумици Кери Малиган и свом синчићу, који је рођен неколико недеља након снимања филма.

Фенел је прва жена која је добила награду за најбољи оригинални сценарио од 2008. Године, преноси Телеграф.рс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана