Одлазак инспирације и путоказа колегама

Приредио: Данко Кузмановић
Одлазак инспирације и путоказа колегама

Београд – Вијест о одласку глумачке легенде Михаила Мише Јанкетића, једног од највећих српских и југословенских глумаца, растужила је читав регион који је одрастао уз његове улоге у полувјековној каријери, а највише глумачки свијет. Јанкетић је преминуо у Београду у 80. години.

“Данашњи млади људи су одрасли у далеко несрећнијим околностима од оних у којима сам ја растао. Утолико је њима много теже него мени, јер они нису имали ниједну илузију коју ће касније да разбију. А живот без илузија је немогућ”.

Рекао је ово једном приликом велики Михаило - Миша Јанкетић, који је својом смрћу разбио илузију да легенде не умиру, и да су недодирљиви, те у копању по успоменама на глумца оставио неколико генерација које су одрастале уз његове улоге - Белог, Гаврила Гавриловића, војводе Живојина Мишића, Шлога и многих других значајних улога.

- У раскошно богатој каријери одиграо је више од стотину улога у позоришту, највише у свом Југословенском драмском. Огроман траг оставио је и на филму, телевизији и радију. Добитник је свих најзначајнијих глумачких и друштвених признања – “Добричиног прстена”, “Октобарске награде”, четири “Стеријине награде”, Награде “Павле Вуисић” за животно дело - наведено је  у саопштењу његове матичне куће, Југословенског драмског позоришта.

Посљедњу премијеру је имао на седамдесетогодишњицу ЈДП-а у представи “Краљ Бетајнове”, играјући Крнеца, 2018. године, уз Ненада Јездића и друге.

Отишао је један од најзначајнијих југословенских и српских глумаца, велики професионалац, умјетнички узор многима, сложили су се Милан Влајчић, Горчин Стојановић и Војислав Брајовић на вијест о смрти барда српског глумишта.

Хроничар културе Милан Влајчић напоменуо је да је отишао великан нашег глумишта којег је красила огромна посвећеност умјетности.

- Несумњиво, Јанкетић је један од најзначајнијих југословенских глумаца који је умео да инспирише колеге које су делили позоришну сцену са њим. Јанкетића памтим по маестралној улози у забрањеној представи “Када су цветале тикве”, мада је био једнако маестралан и на филму и у телевизијским форматима - казао је Влајчић.

Умјетнички директор Југословенског драмског позоришта Горчин Стојановић је рекао да је Јанкетић један од глумаца који су обиљежили другу половину 20. и почетак 21. вијека.

- Од када је 1961. године постао део ансамбла Југословенског драмског позоришта Јанкетић је демонстрирао оданост глуми. Без обзира у каквој се улози налазио на позоришној сцени, била она најситнија и најлакша или главна, никада није појефтињавао глумачки позив. Био је коректив и путоказ за све колеге. Није се могло тек тако глумити поред Мише Јанкетића или режирати неку позоришну представу јер је његово присуство обавезивало на пун ангажман - рекао је Стојановић.

Глумац Војислав Брајовић напомиње да смо изгубили једног од великана српског глумишта.

- Остали смо ускраћени за таленат, енергију и љубав према тешкој професији као што је глума по чему је Јанкетић био познат. Верујем да ће ту бакљу оданости професији наставити његов син Марко - казао је Брајовић.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић упутио је телеграм саучешћа поводом глумчеве смрти истакао да је отишао “још један од полувековних стубова српског глумишта”. Вукосављевић је нагласио да је Михаило Јанкетић био носилац репертоара свог матичног позоришта, али и тумач запажених улога на филму и телевизији.

- Играо је и Гогоља и Нушића и Сартра, али је први на сцени оваплотио војводу Мишића у “Колубарској бици”. Опростио се од глуме изванредном улогом у серији “Жмурке”, а оставио је и достојно глумачко потомство, и као педагог и као родитељ. Слава великом уметнику - навео је Вукосављевић.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа породици преминулог глумца и Југословенском драмском позоришту, истичући да је Јанкетић током изузетно богате каријере оставио огроман и неизбрисив траг у позоришту, на филму, телевизији и радију.

- Дубоко ме је ражалостила вијест о смрти једног од најбољих српских и југословенских глумаца. О његовом таленту најбоље свједоче бројна глумачка и друштвена признања, али још више статус који је стекао међу публиком - навела је Цвијановићева.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик такође је упутио телеграм саучешћа.

– Отишао је још један од најбољих глумаца и то не само у Србији, већ и у региону. Глумачко умијеће које је показивао на позоришној сцени, филмском платну и у телевизијским серијама доказ су његове посвећености професији коју је волио, али и вјечна инспирација младим генерацијама – истакао је Додик.

Предсједник Републике Србије Александар Вучић упутио је писмо саучешћа породици Јанкетић, у коме је навео да нас је напустио велики човјек и умјетник.

- Наш народ, културу и глумиште напустио је велики човек, уметник и учитељ, који је ове године одликован Златном медаљом за заслуге. Његов рад деценијама је градио нашу културу и чинио лепшим наше животе – написао је Вучић.

Управник Аудиовизуелног архива и Центра за дигитализацију Радослав Зеленовић истакао је да је мало примјера у нашој култури попут Мише Јанкетића који је у свему што је радио, оставио дубок траг.

- Нема редитеља, од Пурише Ђорђевића, преко Јоце Живановића и Жике Митровића, па до Слобода Шијана и Дарка Бајића, са којим није успешно сарађивао - рекао је Зеленовић.

Зеленовић је навео и да је свеједно да ли је ријеч о историјским ликовима попут војводе Мишића, било да се бавио савременим темама као код Јоце Живановића или ратним код Пурише Ђорђевића, Јанкетићеве улоге се памте и имају значајно место у историји југословенске и српске кинематографије.

- То је његова заоставштина за будућност и ми смо дужни да генерацијама које долазе скрећемо пажњу на његово стваралаштво, јер то је најбољи начин да се види колико је био велики глумац - навео је Зеленовић.

Тако је говорио миша

“Суштина глуме, којом се ја бавим, јесте у игри. Када бих играо себе, не бих имао много могућности да уживам у проживљавању толико ликова. Уживам у том неком отуђењу и бежању од себе ка том лику. Са собом се дружим цео живот, па би ми било и досадно још и да глумим себе.”

“Кад ме питају колико имам година, ја кажем ниједну. Сваку сам спискао. И није ми жао. Имао сам прелеп, богат живот. Такав желим и својој деци. Кад одем, не треба ме жалити.”

“Свако од нас има мане, али ако си довољно паметан и интелигентан да их схватиш и упознаш, онда као и да их и немаш.”

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана