“Нечиста крв - грех предака” вечерас премијерно на Палићу: Моћ и пропаст хаџи Трифунове породице

Илијана Божић/агенције
“Нечиста крв - грех предака” вечерас премијерно на Палићу: Моћ и пропаст хаџи Трифунове породице

ПАЛИЋ - Филм “Нечиста крв - грех предака”, редитеља Милутина Петровића, који прати породицу хаџи Трифуна, Софкиног прадједе, данас ће имати свјетску премијеру на Фестивалу европског филма на Палићу.

Након приказивања у оквиру главног такмичарског програма на Летњој позорници на Палићу, које треба да почне у 21 час, публици ће се вечерас поклонити редитељ Милутин Петровић те глумци Драган Бјелогрлић, Нела Михаиловић, Катарина Радивојевић, Анђела Јовановић и други.

Палићки фестивал је саопштио да је ријеч о остварењу које прати причу о угледном српском трговцу и предводнику хришћанске мањине у Врању хаџи Трифуну, којег је глумио Драган Бјелогрлић.

- Он покушава да очува мир са турским властима, али и да одржи свој углед и утицај у Врању, важној турској варошици у близини границе са ослобођеном Србијом - наведено је у најави палићког фестивала.

Ово остварење води нас у времена прије доба које је Борисав Станковић описао у “Нечистој крви”. На великом платну видјећемо како су живјели Софкини преци, какве су гријехе чинили, наслутићемо због чега је Софка испаштала, због чега је њихова крв нечиста. Видјећемо како хаџи Трифун покушавајући да очува богатство и моћ, покреће низ догађаја који ће изазвати ужасне посљедице по његову породицу.

Филм “Нечиста крв - грех предака” је снимљен на основу давно изгубљеног сценарија редитеља Војислава Нановића, насталог по мотивима дјела чувеног српског писца Борисава Станковића. Овај сценарио су Драган Бјелогрлић и драматург Бојана Андрић пронашли у складишту старих папира, а нову адаптацију је урадила Милена Марковић.

Редитељ Милутин Петровић је за палићки “Филм журнал” рекао да је сценарио сачуван као једна пожутјела копија из времена кад је серију припремао редитељ Жика Павловић.

- Знао сам да је редитељ Миша Радивојевић причао да је то најбољи сценарио који је прочитао. Био сам шокиран када сам схватио да је сценарио, писан седамдесетих година прошлог века и даље вредан реализације - казао је Петровић.

Према његовим ријечима “Нечиста крв - грех предака” је српски вестерн на јужњачки начин, јер је средина 19. вијека вријеме највише филмовано у оквирима вестерна те стога не можемо да избјегнемо везу са класицима историје филма, какве су снимали редитељи Џон Форд и Сем Пекимпо.

Улоге

Главна улога хаџи Трифуна припала је Драгану Бјелогрлићу, а његову супругу Кату глуми Нела Михајловић. Трифунову сестру Цоне игра Катарина Радивојевић, а снаху Ташану ће дочарати Анђела Јовановић. Раније је наведено да су за потребе снимања поред домаћих, ангажовани и глумци из Турске, Албаније и Њемачке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана