Најгледанија серија на Нетфликсу плагијат? Творци новог хита "1899" оптужени за крађу

ГС
Foto: Принтскрин

Њемачку серију "1899", која је тренутно најгледанија на стриминг сервису, креирали су Јантје Фриесе и Баран бо Одар, а бразилска илустраторка Мари Кагнин, на Твитеру тврдила да су креатори серије идеју пронашли, украли из њеног стрипа.

"У шоку сам. Данас сам сазнао да је серијал '1899' заправо идентичан мом стрипу који сам објавила 2016. године.Све је ту. Црна пирамида. Смрти унутар брода. Мултинационална посада. Очигледно чудне и необјашњиве ствари. Симболи у очима. Писани кодови. Гласови који их зову. Суптилни детаљи заплета, попут личних драма ликова, укључујући њихову мистериозну смрт", написала је у објави.

И са пратиоцима подијелила сцене из серије и сопственог стрипа, ради поређења, те објаснила како мисли да је дошло до сличности.
"Па, 2017. године ме је позвала амбасада Бразила да учествујем на сајму књига у Гетеборгу, веома познатом и утицајном међународном сајму у Европи. Учествовала сма на панелима и дистрибуирала стрип, небројеним издавачима и људима у послу. Није тешко замислити да мој рад допре до њих. Не само да сам испоручила стрип, већ сам им дала преведену енглеску верзију", рекла је умјетница.

Напета серија прати мистериозни брод из 19. вијека

Серија из 1899. смјештена је у 19. вијек и прати брод пун путника чији капетан скреће са курса у нади да ће спасити изгубљени брод који се зове Прометеј. Међутим, када стигну, откривају да је брод потонуо и мистериозно изронио, овог пута без иједног човјека на њему. Како се истрага наставља, огромна загонетка почиње да се открива, указујући на веће мистерије брода, његов нестанак и повратак.

Серија има укупно осам епизода, од којих се наслов прве епизоде ​​зове Брод. Све епизоде ​​ове мистериозне серије трају 60 минута. Интересантно је то што је хит серија вишејезична, а ликови из цијелог свијета говоре на својим матерњим језицима, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана