Најбоље телевизијске серије 2021. године: Како смо завољели стриминг и престали да га се плашимо VIDEO

Бранислав Предојевић
Најбоље телевизијске серије 2021. године: Како смо завољели стриминг и престали да га се плашимо VIDEO

Телевизијске екранизације књига, видео-игара и култних филмова, непотребни наставци и хиперпродукција на глобалном нивоу гласи брзи опис телевизијске серијске продукције 2021. године. Талас серија, који је 21. вијеку пријетио филмској индустрији, током пандемије и експлозије стриминг сервиса у посљедње двије године, претворио се у стриминг цунами, чију је величину и број све теже регистровати, а камоли одгледати током године.

Број снимљених серија које стижу од Далеког истока преко Европе до САД, рачуна се троцифреним бројевима, покушавајући нахранити увијек гладно стриминг тржиште, али са друге стране то постаје ноћна мора за публику, којој је све теже изабрати шта да гледа, а шта да прескочи. “Нетфликс”, наравно још доминира у бројевима, али “Дизни плус”, “Епл”, “Хулу”, “ХБО макс”, “Парамаунт” и остали сервиси све оштрије нападају стриминг тржиште тражећи свој дио колача.

Аутентичности и оригиналности све је мање и све више пројеката има “већ виђено” ефекат код публике, што само по себи није увијек мана, али отежава могућност избора, јер се и критика налази под незахвалним задатком актуелности и објективности у исто вријеме.

У сваком случају ово је наш избор најбољих серија, иако смо болно свјесни да би списак био много дужи и квалитетнији да смо имали више времена којег, сад је то окрутно јасно, никад неће бити довољно у ери стриминга.

1. “Mare from Easttown

Нервозних и мрачних детективских драма о убиству у малом америчком граду има много, али ниједна од њих нема Кејт Винслет. Њена Мер је средовјечна жена и пандурка уморна од живота, у маниру најбољих детектива жанра кримића, али за разлику од њих, она својом оштећеном елеганцијом и вишком килограма испод згужваних фланелских кошуља и фармерки не дозвољава да њен лик заврши у блату патетике и јефтине експлоатације емоција. Кејт га гради као провинцијалну ноар хероину коју живот стално руши на кољена, али она не одустаје, свеједно да ли је у питању истрага убиства, побједа над личним демонима или борба са телевизијском конкуренцијом.

2. “Arcane”

Након првих 15 минута гледања анимиране серије “Arcane” доживите откровење зашто је већина екранизација видео-игара завршила на отпаду пропалих идеја и јаловини просјечности. Само сазнање је просто - екранизацијом игара бавили су се људи вођени похлепом, мањком љубави и квалитетног знања о материјалу који су адаптирали. Без подилажења обожаваоцима игре и без радикалних интервенција на пољу политичке коректности, ауторски тандем Кристијан Линке и Алекс Ји маестрално је извукао максимум из гејминг предлошка, да би га потом трансформисао у једну од најбољих серија године, која је радост у визуелном и идејном смислу.

3. “Loki” и “WandaVision”

Ко је очекивао да ће улазак “Марвела” у свијет телевизијски серија бити рутински акцијашки наставак филмског универзума, био је шокиран премијерама серија “WandaVision” и “Loki”. Радикални експеримент у вези са темом мултиверзума, посвете златној ери ситкома, духовите референце на поп историју, врхунска глумачка екипа, бизарни црни хумор и суманути заплети, разбили су квалитетом и енергијом, не само ТВ конкуренцију, него и филмску продукцију студија “Марвел”. Обје серије коначно су помјериле причу о овом измишљеном универзуму напријед, надограђујући се на темељима из посљедњих 10 година, а затим их разбијајући у комадиће и цртајући нови курс.

4. “Squid Game”

Јужнокорејска серија “Squid Game” јашући на пробоју националне кинематографије на запад похарала је свијет као хит године. Добра ствар је да овај медијски “хајп” има покриће за разлику од успјеха “La Casa de Papel”. Корејска трилер/крими драма удахнула је нове емоције и дух ​​у поджанр преживљавања, мијешајући страх из стварног свијета са садистички једноставном поставком - ако изгубиш игру, губиш и живот. Сирово харизматични ликови, драматични преокрети, спектакуларан продукцијски дизајн и врхунски крај претворили су “Squid Game” у серију коју је гледао цијели свијет, али не због маркетинга и великих звијезда, већ због квалитета.

5. “Sweet Tooth”

Тешко је било направити серију о пандемији током 2021. године, да се не потоне у патетику или клише. Серија “Sweet Tooth” заснована на стрипу Џефа Лемира савршено је ухватила атмосферу распада цивилизације. Дио успјеха дугује сјајној причи о мистериозној пандемији, која је убила већину планете остављајући хибридну животињску дјецу као реликт страдања. Успјех је постигла захваљујући бајковитој епској авантури током које пратимо дјечака јелена Гаса Кристијана Конверија док путује из националног парка у којем је живио да открије и промијени вањски свијет. Серија је забавна и бајковита сага о свијету који се распада док се преживјели ломе између мржње и љубави, испричано из угла малог отпадника са јеленским ушима и роговима.

6. “Cowboy Bebop”

Играна екранизација јапанске аниме “Каубој Бибоп” неславно је сасјечена од стране обожавалаца оригинала, због чега је “Нетфликс” отказао другу сезону. Ипак, то је само велика грешка стриминг дива, која иде на душу несрећних "Die Hard" фанова  серијала, јер је ријеч о урнебесној и забавној екранизацији, која не само да поштује оригинал, већ је и неким сегментима надмашила дух предлошка. Мултижанровски коктел кримића, вестерна, фантастике, комедије и авантуре, балансира све вријеме између пародије и искрене посвете, играјући на карту неисцрпне вјере у моћ маште. Не вјерујте интернет троловима и не пропустите.

7. “Ted Lasso”

Појава хумористичке серије “Ted Lasso” на стриминг сервису “Епл” током 2020. године била је тријумфално освјежење у жанру телевизијске комедије. Прије свега својом непретенциозним причом, одличном глумом и сјајном динамиком те чињеницом да је истински духовита. Уз специфичан хумористички кључ, изграђен на балансираном споју британског и америчког схватања комедије, серија је у другој сезони емитованој прошле године понудила разрађене ликове и ироничне референце на свијет фудбала и поп културе. Укратко речено, ова серија тренутно нема премца у жанру комедије.

8. “Maid”

Прича о младој “бијело смеће” мајци, која бјежећи од насилног мужа покушава да преживи и сачува кћерку радећи као собарица на позив, можда на први поглед дјелује као позив у патетику и манипулацију сузама, али је на други јасно да је ово дирљива, снажна и убједљива драма. Вјешто избјегавајући опасне замке да се прича претвори у порнографију сиромаштва или слаткасту лимунаду о бјекству из њега, ауторка је уз помоћ хируршки прецизно написаног сценарија и врхунске карактеризације главне јунакиње Алекс, коју генијално игра Маргарет Куели, претворила у стварни живот, лишен досадних момента, што је да цитирамо Хичкока - врхунска умјетност.

9. “Time”

 У бескрајној производној траци која избацује десетине серија на седмичном нивоу широм планете, постоји озбиљна опасност да вам промакну бројне квалитетна остварења, попут британске серије “Time”. И то би била штета, јер ова мини-серија од три епизоде, иза које стоји продукција Би-Би-Си, сценариста Џими Мекгивен и режисер Луис Арнолд, прави је мали драгуљ у хиперпродукцији ТВ-франшиза. Можда је поджанр затворске драме, својом камерношћу ентеријера и заплета, сам себи ограничење, можда су велике затворске приче већ испричане, али у серији “Time” добили смо ненаметљиво, али крајње убједљиво, мало ремек-дјело.

10. “Yellowjackets”

Пуних 11 година од краја легендарне серије “Lost” и промашаја на тему, дочекали смо серију о паду авиона и преживљавању у пустоши достојну славног узора. Злобници би рекли и бољу у неким сегментима, попут глуме или режисерског баратања хронолошким линијама приче. Трилер, драма и хорор спаковани су носталгични повратак у деведесете, пратећи судбину четири преживјеле дјевојке у 2021. години и настрадали тим у 1996. години, током 19 мјесеци борбе за опстанак, обавијене велом тајни и мистерија. Хорор напетост, подивљали хормони, сексуална тензија, болна драма, суровост природе, убједљиви карактери, ритуална убиства и канибализам, створили су од “Жутих јакни” једно од изненађења протекле године.

Остатак листе

“The Chesnut Man”

“Mayor of Kingstown”

“Beforiegners”

“Brand New Cherry Flavof”

“Scenes from A Marriage”

“The Exoanse”

“The Good Fight”

“Welcome to Utmark”

“We Are Lady Parts”

“Bloodlands”

“Love, Death and Robots”,

“Wheel Of Time”

“Reservation Dogs”

“ For all Mankind”

“The Witcher”

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана