Најављена БГ премијера "Томе": Пуно љубави,музике, туге...

Танјуг
Foto: Архива

БЕОГРАД - Београдска премијера дуго очекиваног филма “Тома“ о најпознатијем југословенском боему, која је заказана за 15. септембар у Сава центру, најављена је данас у боемској четврти Скадарлији, а дио екипе филма сагласан је да су снимили остварење са раскошном музиком, пуно љубави, туге и истинског живота.

Редитељ филма Драган Бјелогрлић рекао је да велике нације снимају филмове о великанима своје културе.

“Волео бих када би наш филм мотивисао мноштво аутора да снимају филмове о важним, малим људима који су обележили наше животе. Важно је снимати филмове о историјским догађајима, о важним моментима у којима су одређена држава и друштво победили, али је од великог значаја снимати филмове и о бардовима какав је био Тома Здравковић“, рекао је Бјелогрлић.

Цијењени глумац, продуцент и редитељ наглашава да је цијелу филмску екипу у току настајања остварења повезала велика емоција.

“Баш као што и публика сада осећа филм о Томи Здравковићу, тако смо и ми осећали велику одговорност за време снимања, пре свега према сведоцима епохе коју је он својом музиком обележио. Време у којем је Тома Здравковић оплеменио животе многих људи било је практично јуче. Постоји велики број људи који се сећају тог времена и имали смо обавезу да их не разочарамо“, казао је Бјелогрлић.

За њега нема дилеме да је један од најважнијих момената у настајању филма оригинални сценарио Николе Пејаковића.

“Он је осмислио специфичан однос Томе Здравковића и његовог лекара, на који публика која гледа филм врло емотивно реагује“ рекао је Бјелогрлић.

Напоменуо је да су све најтеже сцене набијене емоцијама “купљене из првог дубла“.

“Глумци су имали велику мотивацију да ураде најбољи посао на снимању филма и практично нисам имао разлога да понављам те најтеже сцене“ рекао је Бјелогрлић.

Додао је да је боемски однос према животу нешто за шта људи данас немају времена.

“Живимо веома брзо, без могућности да се душом посветимо нечему“ рекао је Бјелогрлић.

Један од продуцената и композитор музике за “Тому“ Жељко Јоксимовић каже да је идеју за настанак филма о Томи Здравковићу добио од свог менаџера Банета Обрадовића.

“Бане ми је причао о Томином животу и његовој музици, а потом смо дошли на идеју да снимимо филм о једном од најзначајнијих композитора народне музике и верујем да смо успели да снимимо остварење које на убедљив начин представља живот, емоцију и богат опус Томе Здравковића“, рекао је Јоксимовић.

Рекао је и да су све Томине пјесме снимљене за филм имале нови аранжман.

“Покушао сам да напишем музику инспирисан временом у којем је Тома живео. Песму “Љиљана“, коју је Тома на промоцији једног од својих албума извео баш у ресторану “Два јелена“, променили смо и верујем да ће се то допасти публици и да ће она осетити емоцију боемског живота кроз нашу музику“, рекао је Јоксимовић.

Глумац Милан Марић, који је на великом платну оживео Тому Здравковића, каже да је уз Томине пјесме преболио свашта у кафани.

“Пред почетак снимања филма морали смо да решимо многа питања око начина на који ћу да изнесем тај лик. Не личим на Тому, не умем да певам... Морао сам да нађем нешто његово, аутентично. Срећан сам што сам заједно са својим колегама изашао из зоне комфора и што смо из све снаге, пуним срцем радили на овом дивном филму“, рекао је Марић.

Тамара Драгичевић, која је у филму дочарала Силвану Арменулић, напомиње да је Бјелогрлић у великој мери олакшао освајање веома компликоване улоге.

“Рекао ми је “Немој да се смејеш“ и од тог тренутка за мене је све било лакше. Мој осмех је заштитни знак за многе моје улоге, а Силвану сам дочарала из контраугла. Наравно, веома ми је помогла колективна енергија целе екипе“, рекла је Драгичевић.

Коредитељ остварења Зоран Лисинац рекао је да је цијела екипа имала идеју да филмом ода почаст животу једног човјека, а да истовремено задовољи и филмске богове.

“Направили смо филм, а не документарац - филм пун љубави, емоција и изузетне музике“, рекао је Лисинац.

Ово остварење доживјело је бурне овације на својој светској премијери на Филмском фестивалу у у Сарајеву, док су Милану Марићу и Тамари Драгичевић на “Филмским сусретима“ у Нишу припале главне глумачке награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана