Награде "Златни печат" Шијану, Јакшићу, Зеленовићу

Танјуг
Награде "Златни печат" Шијану, Јакшићу, Зеленовићу

БЕОГРАД - Дирекција Југословенске кинотеке објавила је данас добитнике традиционалне награде "Златни печат" за 2021. годину, које ће бити додијељене 6. јуна на Дан кинотеке.

Познати филмски редитељ Слободан Шијан, аутор култних филмова "Ко то тамо пева", "Маратонци трче почасни круг" и "Давитељ против давитеља" награду добија за допринос српској, југословенској и свјетској кинематографији.

Прослављени режисер и писац књига о филму, једно вријеме је био директор Југословенске кинотеке.

За допринос српској и југословенској кинематографији, "Златни печат" ће примити директор фотографије Милорад Јакшић Фанђо.

Радослав Рале Зеленовић, културни посленик, филмски радник, директор Фестивала европског филма на Палићу и бивши директор Кинотеке, награду ће добити за дугогодишњи допринос развоју Југословенске кинотеке. Добитници Плакете су између осталих - Иван Карл, градски секретар за културу и филмски критичар, дипломирани филмски и ТВ продуцент - за допринос обогаћивању техничке збирке Југословенске кинотеке и дугој афирмацији седме умјетности.

Дејан Дабић, уредник филмског програма Културног центра у Нишу и филмски критичар, плакету ће примити за дугогодишњу сарадњу на издавачкој дјелатности Кинотеке, као и такође афирмацији седме умјетности.

Плакету ће добити и новинарка Миона Ковачевић са портала "Нова.рс", за дугогодишњу афирмацију филмске умјетности у медијима на начин који подразумијева истраживање, тачност и новинарску етику.

Петар Дуровић, кинооператер Архива Југословенске кинотеке, плакету ће примити за дугогодишњу успјешну сарадњу и предан рад у тој установи културе.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана