Награда публике у Москви за филм "Божји човек"

Танјуг
Награда публике у Москви за филм "Божји човек"

МОСКВА- Грчки филм "Божји човек" (Man of God) српске редитељке Јелене Поповић управо је освојио Награду публике у главној конкуренцији на овогодишњем Међународном Московском филмском фестивалу, саопштио је домаћи дистрибутер MegaCom филм.

Топао пријем московске публике и критике, као и изузетна посјећеност на свјетској премијери филма, након чега је услиједила и Награда публике, наговијестило је добар почетак на међународном "путу" тог остварења, наводе из продукције.

Захтјевну главну улогу светог Нектарија Егинског тумачи грчки глумац Арис Серваталис, док уз њега играју звијезда руске кинематографије Александар Саша Петров (познат из хит филма "Лед" са Милошем Биковићем) и амерички глумац, добитник Златног глобуса, чувени Мики Рурк.

Филм је сниман у Грчкој, а радња прати тежак живот светог Нектарија Егинског, његово праштање и инспиративну љубав.

Нектарије је бринуо о сиромашнима, учио сељане да читају и пишу, инспирисао младиће који су ступали у свештенство, писао је књиге и држао бесједе које су јачале вјеру народа.

Основао је манастир на Егини, неплодном и пустом острву, које и данас стоји као светионик ходочасницима.

Чак су и његови посљедњи тренуци на Земљи искоришћени за помоћ другима: предао је своју поткошуљу парализованом пацијенту у болничком кревету до његовог, након чега је човјек устао и проходао.

Музику за биографску драму Јелене Поповић компоновао је Збигнев Прајсер, двоструки лауреат награде Цезар ("Три боје: Плаво"), у извођењу аустралијске уметнице Лисе Џерард, добитнице Златног Глобуса за филм "Гладијатор" (2000).

"Божји човек" ће стићи у биоскопе у Србији на јесен, потврдили су из куће MegaCom филм.  

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана