На Сарајево филм фестивалу 6 филмова о музици,поп култури...

Танјуг
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Сарајево филм фестивал саопштио је данас да ће у оквиру програма "Самер скрин" приказати шест филмова базираних на музици, савременој умjетности и поп култури, међу којима су концертни филм утицајног америчког музичара Дејвида Бирна и документарац о ирском рокеру Шејну Мекговану.

Фестивал који ће бити одржан у Сарајеву од 13. до 20. августа, доноси овогодишњи документарац дебитанта Макса Ериксона "Ожиљци Али Боулала" о шведском скејтеру генерације Боулали чији се живот промијенио 2007. године након несреће због које више није могао да вози скејт.

Бубњар бенда Рутс Амир Квестлов Томпсон дебитовао је документарним филмом "Суммер оф Соул" (2021), који се бави Фестивалом културе у Харлему 1969. године и приказује до сада невиђене снимке концертних наступа Би Би Кинга, Нине Симон, Слај енд д фемели стоун, Стивија Вондера и других.

Како је најављено, у Сарајеву ће бити приказана и "Америчка утопија Дејвида Бирна", концертни филм редитеља Спајка Лија који приказује наступ некадашњег вође Токин хедса Дејвида Бирна на Бродвеју у Њујорку, поводом његовог последњег албума "Америцан Утопиа" (2018). "Шејн Мекгован: Прича о пјевачу Погса" (2020) Џулијена Темпла прати експлозивни живот музичара, од дјетињства у Ирској до Лондона, гдје је пригрлио панк сцену и основао бенд Погс, и открива Мекгованове "страсти, смисао за хумор и одлично познавање музике, историје, духовности и популарне културе", наведено је у саопштењу.

У оквиру "Самер скрина" биће приказани и старији филмови Вима Вендерса "Буена виста соушал клаб" (1999) о сарадњи америчког гитаристе Раја Кудера са неколико старих кубанских музичара у Хавани и "Пина у 3Д-у" (2011) који "осликава узбудљиву и непоновљиву умјетност" њемачке плесне кореографкиње Пине Бауш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана