Музичко-филмско вече на отварању другог дијела “Првог кадра”

Срна
Музичко-филмско вече на отварању другог дијела “Првог кадра”

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - У Културном центру Источно Ново Сарајево вечерас је, након тродневног програма у Зворнику, музичко-филмским програмом отворен други дио 13. Међународног филмског фестивала “Први кадар”.

Учеснике, госте и посјетиоце свечане церемоније отварања Фестивала у Источном Сарајеву у име Владе и Министарства просвјете и културе Републике Српске поздравила је виши стручни сарадник у Министарству Добринка Максимовић, која је истакла да отварајући ову манифестацију “отвара врата најзначајнијег филмског фестивала у Републици Српској”.

Она је подсјетила да је Република Српска усвојила Стратегију развоја културе с циљем да прокламовани принцип децентрализације представља добру основу за развој културе на цијелом подручју Српске.

“Подижући културну свијест грађана Српске и власти на нивоу јединица локалне самоуправе, овај и овакви пројекти отвориће нове могућности и за друга културна дешавања у градовима и општинама у Републици Српској, поготово у оним срединама у којима се културни живот одвија периодично”, истакла је Максимовићева.

Према њеној оцјени, Продукција “Први кадар” сврстала се међу веома значајне субјекте који реализују квалитетне и веома садржајне програме у домену културно-умјетничке едукације, што је веома значајна чињеница у контексту разматрања будућих културних стратегија везаних за равномјеран и уједначен развој и унапређење културе у Републици Српској.

“Са развојем Фестивала, развија се и овај град и његова филмска публика, што је изузетно битно за цјелокупан развој кинематографије у Српској. И сам мото овогодишњег 'Првог кадра' - 'Да не види зло', инспирисан је дијелом народном пословицом, а другим дијелом тематским оквирима филмских остварења са задатком да кроз филм, као медијум и умјетност, промовише позитивне вриједности и врлине као и позитиван став према свијету око нас”, закључила је Максимовићева.

Ријечи добродошлице учесницима “Првог кадра” упутио је и начелник општине Илиџа Маринко Божовић, који је пожелио да ова јединствена умјетничка манифестација траје још дуго на понос Источног Сарајева.

Он је потврдио подршку локалне заједнице на чијем је челу и будућим пројектима Продукције “Први кадар”, уз жеље да Источно Сарајево ускоро добије и позориште са професионалном сценом и пратећом опремом.

Током церемоније отварања 13. “Првог кадра” у Источном Сарајеву вечерас је наступила плесна група “Ника” са Сокоца, након чега су приказани документарни филм “Огледало Америке”, дјело аутора Артура Балдера које је номиновано за награду Оскар и кратки играни филм “As Trains go by”, Александра Вујовића из Црне Горе.

Премијерним приказивањем у Републици Српској играног филма “Пијавице”, редитеља Драгана Маринковића, у понедјељак 11. новембра, у 19.00 часова у Зворнику је свечано отворен 13. Међународни филмски фестивал “Први кадар”, а “Пијавице” ће бити приказане и на затварању Фестивала, 16. новембра у Источном Сарајеву, када ће бити уприличена свечана додјела награда.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову престижну манифестацију подржали су град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево и Адико банка.

Медијски покровитељи су РТРС и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана