Млади српски глумац Јован Гинић добио награду "Откровење" на Канском фестивалу

Tanjug
Foto: Printscreen

КАН - Јован Гинић, млади српски глумац који тумачи главну улогу у филму „Lost Country“ Владимира Перишића је освојио награду "Откровење" коју најбољем младом глумцу фестивала додјељује фондација "Луј Родерер", преноси сајт Филмског центра Србије.

Награда је успостављена прије шест година како би се охрабрили млади глумачки таленти, и додјељује се у оквиру канског програма "Недеља критике".
  
 Подсјећамо да је свјетска премијера филма "Lost Country" одржана 22. маја на Канском фестивалу, у до посљедњег мјеста попуњеном биоскопу "Мирамар". 
 

   Перишић и његова екипа награђени су дугим и срдачним аплаузом.
 

   Овогодишње, 62. издање "Недеље критике" обухвата једанаест остварења из читавог света, од којих се седам, укључујући и "Lost Country", такмиче за гран-при и друге награде. 
 

   Жиријем програма "Недеља критике" ове године преседава француска редитељка Одри Диван чији је филм "Догађај" освојио "Златног лава" 2021. године у Венецији. 
 

   Поред Динанове, у жирију су њемачки глумац Франц Роговски, филмске професионалке Ким Јутани и Минакши Шеде, као и португалски директор фотографије Руи Посас.
 

   Јован Гинић  у филму "Lost Country" глуми Стефана, петнаестогодишњег гиманазијалца који 1996. године, током студентских демонстрација против Милошевићевог режима, схвата да је његова мајка саучесница корумпиране власти. 
 

   Поред награђеног Гинића, у филму "Lost Country" глуми још троје младих глумаца-дебитаната: Миодраг Јовановић, Лазар Коцић и Ана Симеуновић , који су такође у Кану, као и светски признати драмски уметници Јасна Ђуричић и Борис Исаковић.
 

   "Lost Country" је копродуцкија Француске, Србије, Луксембурга и Хрватске, и једини филм из овог дела Европе у овогодишњим канским програмима. 
 

   Перишић је у изјави за сајт ФЦС-а рекао да је уживао у раду са младим глумцима.
 

   "Рад са натуршчицима је за мене најлепши део рада на филму. Јованова посвећеност овом филму је била изузетна и остварио је улогу о којој ће се, верујем, доста причати. Он је у самом срцу догађаја мог новог филма, а пред њим је једна веома тешка борба: да прихвати неприхватљиво и суочи се са стварношћу света из којег долази, што је утолико теже јер се ради о његовој мајци. То је суштина приче који сам желео да испричам својим новим филмом" казао је Перишић.   
 

   Настанак филма "Lost Country" подржао је Филмски центар Србије на Конкурсу за Суфинансирање производње домаћих дугометражних играних филмова, препознавши "потенцијал за дуг и успешан живот на најважнијим интернационалним фестивалима, као и у свjетској артхоус дистрибуцији". 
 

   Српска кинематографија је свог представника у Кану последњи пут имала 2018. године када је у програму "Петнаест дана аутора" приказан "Терет" у режији Огњена Главонића. 
  
 Награда за Гинића је прва канска награда за спрски филм послије много година.
    

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана