Мистерије и хорори по дјелима Стивена Кинга увијек гледани

Г.С.
Мистерије и хорори по дјелима Стивена Кинга увијек гледани

Током протеклих неколико деценија бројне књиге и приче краља хорора, мистерија и драмских прича о натприродном, књижевника Стивена Кинга екранизоване су и адаптиране у филмове и серије.

Најновије дјело које ће оживјети на телевизији је­ кратка прича “Тхроттле”, коју је написао заједно са сином (Џо Хил) и која је објављена 2009. године у оквиру његове антологије “Он је легенда”. Стивен Кинг је познат по хорор књигама, али нека од његових најбољих остварења не припадају овом жанру. Остварење “The Outsider” било је добро прихваћено од критике и биће обновљено за другу сезону, док је телевизијска адаптација “The Stand” такође у припреми. Свјетови страха, хорора, ужаса и драме који су оживљени на телевизији, те његове мистерије су непресушна инспирација филмаџијама. Међу њима су остварења попут “Оно”, “Искупљење у Шошенку”, “Исијавање” и друга.

“Искупљење у Шошенку” (1994)

Ријеч је о драми из 1994. године која прати два затвореника који се током година повежу. Они један у другоме проналазе утјеху и евентуално искупљење дјелима заједничке пристојности. Филм одлично приказује повезаност између ликова, често виђану у Кинговим дјелима. Редитељ је Франк Дарабонт, а Тим Робинс, Морган Фримен и други маестрално су одглумили ликове који су им додијељени.

“Оно” (2017)

Филм је вјерна адаптација књиге по којој је прављен, у себи сједињује елементе трилера, хорора и драме. Демон који мијења облик узима изглед кловна те започиње лов на дјецу. Међутим, група злостављаних дјечака се окупља с циљем да га заустави. Филм је покупио многе награде те је, између осталог, постао хорор филм с највећом зарадом у историји.

“Исијавање” (1980)

- Драма почиње оног тренутка када породица одлучи да зиму проведе у изолованом хотелу. Међутим, присуство злих духова утиче на оца и он постаје насилан. Његов син види страшне предмете из прошлости и будућности - опис је овог, сада култног хорора, у којем глуми сјајни Џек Николсон. Овај хорор није био добро прихваћен код публике када је објављен. 

“Остани уз мене” (1986)

Ово је један од најбољих филмова сниманих по Кинговим књигама. Авантуристичка драма на путу живота и одрастања приказује четворо уско повезаних пријатеља. Наиме, након смрти другара писац описује дјечачко путовање ради проналаска тијела несталог дјечака. Одлична глумачка постава коју чине Вил Витон, Ривер Финикс и Кори Фелдман одушевила је публику.

“Олуја вијека” (1999)

Током бруталне мећаве становници насеља на острву доживљавају терор од стране моћне силе у облику злокобног странца који почиње да искоришћава најмрачније тајне градских чланова све док му не дају оно што жели. У овој, нешто мање познатој, мини-серији Кинг се још једном показује у ономе у чему је најбољи. То је приказ мале заједнице, одсјечене од свијета, која се бори против велике, мрачне силе. Одлична хорор драма са неколико заиста упечатљивих тренутака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана