Миона Марковић: Аутентичност је најбитнији елемент умјетности

ГС
Миона Марковић: Аутентичност је најбитнији елемент умјетности

БИЈЕЉИНА- Глумица Миона Марковић остварила је улоге у серијама “Корени”, “Жигосани у рекету” и “Мочвара”, а ускоро ће бијељинска публика имати прилику да је гледа и у новој представи Градског позоришта “Семберија”.

 “Не радим сада много у Београду и због тога сам могла себи да приуштим процес одвојен од свега мени већ добро знаног. Корона је прекинула представе у Београду и ето мени пресељења на три месеца. Има још једна битна ствар - када ти неко понуди класично и велико драмско дело, ту нема никаквог нећкања”, истиче у интервјуу за Срну Миона.

Она каже да се у Градском позоришту “Семберија” сада ради представа по мотивима “Иванова”, драме Антона Павловича Чехова, једног од највећих драмских писаца икада, те да о таквим представама сваки глумац машта.

Миона хвали Градско позориште “Семберија”, најмлађе у Републици Српској.

“Ради се о младим и вредним људима који заиста дају себе за уметност. То нису неки учмали глумци ушушкани деценијама у своје стално запослење и сигурне плате, већ млади људи жељни стварања. Ниједном до сада, а верујте ми да је темпо рада исцрпљујући /пре свега емотивно/, нисам ни код кога осетила ни трунчицу негативности. Већ се осећам као да су моја класа, а не колеге”, каже Марковићева.

Она указује на велики значај досадашњег рада са многим познатим глумачким именима.

“Некада је довољно гледати маестралне Аниту Манчић и Олгу Одаловић док чекам своју сцену у представи Путујуће позориште Шопаловић, па да учитам у свакоме извођењу нешто ново.

Исто тако, морала бих да издвојим најдражег ми циника Бориса Комненића, који је једнако велика људина какав је на сцени и пред камером. Само ћу рећи да за њега иду две камере које снимају његов крупни план - ето толико је сјајан”, износи своје утиске Миона.

За Миону Марковић аутентичност је најбитнији елемент сваког умјетника.

“Она је некада замагљена несигурностима, стидом, укалупљивањем, али на крају она мора изаћи јер, ако је нема, ви нисте примећени, а ми ипак зависимо од публике”, каже Марковићева.

Миона носи посебне утиске са симања серије “Мочвара”.

“Није интересантно радити оно што нас не продрма. Постоје некад они масни ликови које добијете једном у деценији да одиграте, ако и толико. Ја сам имала среће да такву улогу први пут одиграм у 23. години. Припрема је трајала непуна три месеца”, наводи она.

Миона сматра да су серије данас продужени филмови, те да, иако је хиперпродукција, изађе годишње и неколико невјероватно добрих, које су боље од многих позоришних великих текстова и режија.

“Мени је позориште недостајало. И то су заиста потпуно различита средства. За сада, много сам вичнија пред камером јер, просто, кад се све сабере, имала сам више од 200 снимајућих дана, а свеукупно ни 100 одиграних представа”, каже она.

Прије неколико година, глумице у Холивуду прекинуле су тишину и проговориле о сексуалним злостављањима, а на овим просторима је лавину покренула Милена Радуловић.

“Милена је указала на један много дубљи проблем који нема везе нужно са нашим светом. Просто, поставило се питање колико има скривених професора, тренера, доктора, учитеља који користе своју позицију како би добили оно што је забрањено, а све то увијали у шарену лажу поверења”, сматра Марковићева.

Она напомиње да дјевојке које су пријавиле Мику Антића нису тада биле глумице, већ тинејџерке.

“Мислим да је битно да се жене и мушкарци, то јест пре свега млади, едукују о томе шта заправо значи злостављање и шта заправо значи сексуално узнемиравање. До сада нас нико томе није учио, већ сам живот, нажалост, али ту очигледно сада долази до промена”, наводи Миона.

Марковићева жели да у будућности игра у “бар 10 великих филмова, бар 20 великих представа и још 12 великих серија”.

“Желела бих да то буду све различите улоге и да напредујем глумачки. Наравно, сигурно ће ту бити и оних не тако добрих, али не бих волела да оне засене ове добре. Маштам да и један српски филм у коме ја играм буде светски”, истиче Миона.

Она тренира пол денс - физички најзахтјевнију врсту плеса.

“То је нешто најближе летењу, а није толико скупо као параглајдинг. То је спорт у коме се буди сензуалност и љубав према телу које свашта уме. То је спорт у коме не постоје границе, а континуиран рад доводи до тога да нешто што је некада изгледало немогуће, смотано и ружно, постане грациозно, лепо и узбудљиво.

Тренинг није класично понављање увек истих и досадних вежби као што су склекови, чучњеви и трбушњаци, већ се мишићи некако сами граде и намештају за вас, док ви радите елемент који се зове балерина или вртешка.

То је спој спортске гимнастике, балета и свих могућих плесова”, каже млада глумица у интервјуу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана