Милош Аврамовић, режисер, за “Глас Српске” у сусрет бањалучкој премијери филма “Јужни ветар: Убрзање”: Направили смо прави национални кримић

Миланка Митрић
Милош Аврамовић, режисер, за “Глас Српске” у сусрет бањалучкој премијери филма “Јужни ветар: Убрзање”: Направили смо прави национални кримић

Петра Мараша у другом делу затичемо као човека који је схватио и одлучио да су криминал и подземље његов живот и да не може да побегне од тога, па му се препустио. Он је то учинио с неком резервом, склопивши пакт са ђаволом, тако да га затичемо у ситуацији где је свестан да је стварањем самог договора стављен на листу за одстрел, пре или касније.

Рекао је ово у разговору за “Глас Српске” режисер Милош Аврамовић започињући причу о филму “Јужни ветар: Убрзање” и ономе што у наставку чека Петра Мараша, којег игра Милош Биковић. Ово је други дио истоимене саге, а након премијера у Србији, филм ће у сриједу, уз присуство ауторске и глумачке екипе, премијерно бити приказан и у бањалучком биоскопу “Синестар” (Делта планет).

- Мараш покушава да пронађе стратегију за излаз из тог проблема. У другом делу почињу да га сустижу проблеми и почиње полако да увиђа која ће то бити страшна цена коју ће морати да плати.

ГЛАС: Шта је прави пут за некога ко већином иде мрачном страном?

АВРАМОВИЋ: Већина људи то и не зна. Можемо да верујемо или да не верујемо у нешто, али на крају свако доноси одлуку и бира пут којим ће кренути, те сноси одговорност, награду или последицу за то, који год то пут био. Свакога ко крене путем мрачне стране чека бол, патња и, углавном, чека га трагичан крај. То се не односи само на њега него и на људе који су му блиски.

ГЛАС: И шта је кључно (или која је кључна промјена) у односу Мараша и његовог брата Ненада?

АВРАМОВИЋ: Он се заштитнички понаша према њему, жели му све најбоље. На неки начин га тера од себе, јер практично је из превеликог страха имао потребу да му осмисли цео животни пут, најбољи и најбезбеднији за њега, без обзира на то да ли се Ненаду Марашу тим путем иде или не. Тим наметањем живота и избора Мараш гура брата од себе, несвесно, али тек касније постаје свестан колики је проблем била његова жеља да му наметне неки други пут.

ГЛАС: Шта бисте могли да нам кажете о избору музике за овај наставак “Јужног ветра” и сарадњи са Александром Ранђеловићем на том пољу, али и са бројним извођачима који су радили музику за филм?

АВРАМОВИЋ: Алекса је овог пута урадио можда чак и најбољи музички скор за цео серијал до сада. Он је невероватно талентован човек и радиће са нама и даље. Што се тиче осталих извођача, то је у почетку, од првог дела кренуло спонтано, а сада се развило у неку врсту музичког правца. Искористили смо и прилику да на нашем “Јутјуб” каналу дамо шансу младим уметницима. Сваки спот и песму смо објављивали са задовољством, јер свима треба пружити шансу да се докажу и покажу. Драго нам је због тога, поносни смо на то и наставићемо то да радимо и у будућности. Уопштено, желимо да помогнемо на разне начине - од хуманитарних акција, до промоције младих уметника, и на све остале могуће начине.

ГЛАС: Очекује Вас још неколико премијера широм Србије, а ове седмице долазите и у Бањалуку. Какву поруку имате за све наше читаоце и све оне који једва чекају да погледају филм?

АВРАМОВИЋ: Могу да очекују добар, узбудљив, занимљив и прави биоскопски филм. То је доста другачији филм у односу на први део и на серију. Хтели смо мало да се одмакнемо од свега, да се одмакнемо и од града, од стандардних и уобичајених заплета, да све прикажемо једним другим жанром и мислим да смо направили један прави српски национални кримић, у којем ће публика сигурно уживати.

ГЛАС: Какве планове имате што се наставка тиче?

АВРАМОВИЋ: Тренутно завршавамо сценарио за другу сезону серије “Јужни ветар”, коју радимо у сарадњи са Радио-телевизијом Србије и “Телекомом Србија”. Серију почињемо да снимамо у јуну следеће године и можда ће на јесен моћи премијерно да се гледа на телевизији. Серија ће имати десет епизода. То планирамо да урадимо баш као један европски пројекат, и да целу причу подигнемо на још виши ниво. Радимо пуном паром на томе и надамо се да ће публика имати прилику ускоро да ужива у наставку саге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана