Мигрантска криза лајтмотив фестивала66. Берлиналеа

Приредила: Мирна Пијетловић
Мигрантска криза лајтмотив фестивала66. Берлиналеа

Берлин - Пројекцијом новог филма редитељско-продуцентског тандема браће Коен "Аве, Цезаре" подигнута је завјеса 66. по реду Филмског фестивала, чувеног "Берлинала".

У филму браће Џоела и Итана Коена, који је публика имала прилику да погледа у четвртак, када је покренута фестивалска трака, Џорџ Клуни глуми једног холивудског глумца из педесетих година који је славу стекао историјским филмовима, али усред снимања једног филма бива отет.

На овогодишњем фестивалу у више од десет секција биће приказана 434 филма из 77 земаља, а међу њима налази се и пет српских остварења.

Фестивал су заједнички отворили предсједник овогодишњег фестивалског жирија Мерил Стрип и директор "Берлинала" Дитер Кослик.

Стрипова је изјавила да јој је указана велика част што је на челу жирија једног од највећих свјетских фестивала.

- За мене ово представља, како велику одговорност, тако и обавезу да испуним очекивања и ниво који су поставили чланови жирија прије мене - казала је Стрипова.

Публици су се обратили и њемачки државни секретар за културу и градоначелник Берлина Михаел Милер, који је упозорио на тренутну мигрантску кризу, а све то у свјетлу овогодишњег слогана "Берлинала" - "Право на срећу". 

Десетак филмова у различитим селекцијама фестивала у фокусу има људе који бјеже од рата и репресије, а организатори манифестације су испланирали низ иницијатива да би помогли азилантима - више од милион њих је дошло у Њемачку током прошле године. 

- Вјерујемо да фестивал мора да одговара на реалност која нас окружује, а не само да има осмијехе на црвеном тепиху - нагласио је Кослик.

Најављено је да ће се главни протагониста филма "Аве, Цезаре" Клуни током фестивала срести са канцеларом Ангелом Меркел да би разговарали о мигрантској кризи.

- Желим да видим шта можемо заједнички да урадимо - рекао је глумац, који се већ досад током каријере исказао хуманитарним и социјалним пројектима.

Највише се на фестивалу очекује од филма "Геније", дебитантског остварења британског позоришног редитеља Мајкла Грендиџа, у којем оскаровац Колин Фирт игра Макса Перкинса, уредника у издавачкој кући која је објавила дјела неких од најзначајнијих америчких писаца 20. вијека.

Џад Ло тумачи лик Томаса Волфа, Никол Кидман његову љубав и музу Алин Бернштајн, Доминик Вест игра Ернеста Хемингвеја, а Гај Пирс Скота Фицџералда.

Ништа мању пажњу не привлачи ни нова адаптација интернационалног бестселера "Алоне ин Берлин" ("Свако умире сам" у издању "Лагуне") Ханса Фаладе из 1947. године, базиран на истинитој причи, у којем играју Ема Томсон и ирски глумац Брендан Глисон.

Србија ће на "Берлиналу" имати пет филмова - у такмичарском програму "Форум" биће приказан дебитантски играни филм Николе Љуце "Влажност" и експериментални документарац Огњена Главонића "Дубина два". 

У такмичарски програм "Панорама" уврштена је мањинска копродукција "С оне стране" Зринка Огресте, у којем главну улогу игра српски глумац Лазар Ристовски, у оквиру програма "Перспективе Деутсцхес Кино" биће приказан кратки играни филм "Четири угла круга" Катарине Станковић, док ће драма "Дупе од мрамора" Желимира Жилника из 1995. бити приказана поводом 30 година "Теди" награда. 

Прије одласка на "Берлинале", Ристовски је за "Глас Српске" истакао да се радује одласку у Берлин, као и да с нестрпљењем очекује реакције публике на филм који је рађен у жанру психолошке драме и говори о потиснутим емоцијама.

- Филм има трилерски заплет и не могу га откривати, али могу рећи да је лик који тумачим веома комплексан. Он је заправо он, а и није он. Морао сам пре снимања да се консултујем и са психијатром, који ми је помогао у дешифровању фрустрација које овај лик носи са собом. Време у којем се прича догађа је последица последњих сукоба на нашим просторима. Ликови су последица свега тога и они више живе оно што други мисле о њима, него како би сами волели да њихов живот изгледа - открио је неколико детаља пред свјетску премијеру филма, у ранијем интервјуу за наш лист, Ристовски.

Фестивал траје до 21. фебруара, а награде ће бити додијељене у суботу, 20. фебруара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана