Међународни фестивал анимираног филма Бањалука 2015: Поклон љубитељима свјетске анимације

М. Пијетловић фото: Ј. Ђурђевић
Међународни фестивал анимираног филма Бањалука 2015: Поклон љубитељима свјетске анимације

Бањалука - У најпопуларнијим трендовима свјетске анимације све до 28. октобра има прилику да ужива и публика у Бањалуци, гдје је у току Осми међународни фестивал анимираног филма "Бањалука 2015".

Као и сваке године, за такмичарски програм из читавог свијета стигло је 520 филмова, од чега ће се њих 37 такмичити за награде фестивала.

- Највише филмова пристигло је из Русије, Хрватске, Пољске, Француске, САД и Шпаније. Међу филмовима су и посљедња остварења неких од најзначајнијих аутора данашњице попут Јержија Куће, Павао Шталтера, Мишеле и Ури Кранота, Златка Боурека и других - рекао је на отварању у петак увече у Дјечијем позоришту РС директор фестивала Горан Дујаковић.

Осим главног такмичарског програма, за најбољи дјечији анимирани филм такмичиће се 12 филмова, а о побједницима ће одлучити трочлани жири у саставу: Мелина Алагић из БиХ, Божидар Тркуља из Хрватске и Јелена Башир из Србије.

- У склопу програма панораме биће приказан 21 филм. Сви наведени филмови су селектовани од укупно пристигла 520 из 38 држава свијета, што представља репрезентативан пресјек најбоље савремене свјетске продукције анимираног филма. Нажалост, због редуковане и скромне финансијске подршке фестивалу, ни ове године неће бити додијељена новчана награда за најбољи филм фестивала - нагласио је Дујаковић.

Међу пратећим садржајима, биће приказан програм из Француске "Велики рат: анимиране успомене" о Првом свјетском рату у анимираном филму. У различитим техникама анимације, од цртања, до 3Д анимације биће приказано девет филмова који осликавају страхоте овог догађаја.

Дујаковић је рекао да је, када је ријеч о свјетским трендовима, тренутно популарна 3Д анимација.

- То је омогућено широком примјеном рачунара, али и отвара могућност развоја малих кинематографија, као што је Република Српска. Други тренд су врло озбиљни филмови са мрачним причама - каже Дујаковић.

Генерални секретар Међународне асоцијације анимираног филма Весна Довниковић, која је и отворила фестивал, истакла је да с обзиром на то да Академија умјетности бањалучког Универзитета има одсјек за анимирани филм, овакав фестивал је непроцјењив за студенте и управо га због те младе генерације треба одржати.

Поред богатог филмског програма, који ће, поред такмичарског, обухватити и пресјек најбољих анимираних филмова, који су награђени на свјетским фестивалима, као и пресјек анимиране сцене Хрватске, Пољске и Француске, биће организоване и бројне промоције, стручна предавања о филму, а настављена је и сарадња са дјецом која бораве на дјечијем одјељењу Завода за физикалну медицину и рехабилитацију "Др Мирослав Зотовић".

Улаз на све пројекције је бесплатан.

Стрип

Фестивал и ове године наставља сарадњу са стрип часописом "Парабелум" и Удружењем стрип аутора и обожавалаца стрипа РС "Деветом димензијом". Тако је у недјељу одржана стрип радионица те промоција стрип албума "Блек" аутора Мише Милановића и Мише Мијатовића, као и "Вундервафен" Милорада Вицановића-Мазе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана