Манојловић: Историјске филмове треба да снимају само најбољи

Танјуг
Манојловић: Историјске филмове треба да снимају само најбољи

Пројекте са важном темом из историје Србије неопходно да раде искључиво најбољи аутори, каже прослављени глумац Предраг Мики Манојловић, који је недавно завршио снимање новог филма “Траг дивљачи”.

У том филму, редитеља Ненада Павловића, сина великог умјетника Живојина Павловића, по чијим прозним дјелима се реализује поменути пројекат, Манојловић тумачи веома комплексан и специфичан карактер, који има више проблема и много талената, а сама радња почиње од маја 1945. године.

У филму играју још Радивоје Раша Буквић, Нада Шаргин, Милош Тимотијевић, Срђан Жика Тодоровић, Милена Павловић (ћерка Живојина Павловића), Драган Бјелогрлић, Јово Максић, и многи други.

Снимање филма је трајало од 1. марта до 15. априла, а одвијало се на аутентичним локацијама у Књажевцу, Нишу, Зајечару и Београду.

“Лако је и тешко говорити о нечему што још увек не постоји. Какав је мој лик или какав ће он бити, ја то могу само да наслутим, али не могу са сигурношћу да кажем, јер филм је један жив процес који је непредвидљив. Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим светом са којим ми је право задовољство да сарађујем”, био је надахнут Манојловић.

Прослављени драмски умјетник је подвукао да сценарио према дјелима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто вријеме, у освит 1945. године.

“Филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ново, заправо једну интимну породичну драму, чији је сведок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић.Тог јунака не занимају мале вести, већ он има веома амбициозне планове”, приближио је радњу и ликове један од најбољих глумаца на овим просторима.

Манојловић је наговијестио свог јунака као првоборца, некада активног у рату, који наставља даље на веома високом положају Државне безбједности.

Радња остварења “Трага дивљачи” враћа у прошлост, а занимљво је да и претходни филм “Било једном у Србији” Петра Ристовског такође публику упознаје са важном историјом која није довољно обрађена у домаћој кинематографији - развој града Лесковца када су га звали “Српски Манчестер”.

Заједничко за оба филма је да у њему једну од водећих улога игра управо Мики Манојловић, гдје му у овом другом остварењу друштво праве Слобода Мићаловић, Виктор Савић, Зоран Цвијановић, Немања Оливерић, Теодора Ристовски.

Можда је данас неопходно да се филмске теме све више окрећу прошлости, ако тамо леже значајне и занимљиве приче за шири аудиторијум, ван токова урбаних савремених садржаја.

“Може да буде значајан, а опет и веома безначајан филм са историјском тематиком, пре све зависи од сценарија. Деси се да имате веома важне теме да обрадите, на папиру, а онда сама 'егзекуција' буде 'танка двојка'“, симболично и духовито се изразио глумац око теме прошлости у филмовима.

Како Манојловић истиче, било је озбиљних промашаја у реализацији сличних пројеката пројеката.

“Сматрам да у прошлости лежи будућност, одакле је потребно учити. Зато филмови са ближом, даљом или најдаљом прошлости је неопходно снимати. Ипак, такве пројекте би требало да раде само они најбољи, који имају заиста праве разлоге за реализацију тих тема. Важно је да ти аутори имају исконску потребу за тим, а не само да имају потребу за новцем”, јасан је глумац.

Један је од ријетких са ових простора који има веома запажену и завидну каријеру у европској кинематографији, и публика широм свијета га је пратила у француским, италијанским, бугарским или њемачким остварењима, присутним на многим фестивалима А категорије.

У српској кинематографији или ТВ серијама пажљиво бира гдје ће се појавити, и у ери масовне продукције играног садржаја за мали екран труди се да учествује у вриједним пројектима.

Споменути актуелни наслови “Траг дивљачи” и “Било једном у Србији” првенствено се снимају као филмови за биоскопе, а онда ће се претворити и у ТВ серије.

Актер филмова Емира Кустурице и Горана Паскаљевића сматра да ће тај читав талас и тренд снимања ТВ серија само ођедном престати, по њему нема шансе да још дуго потраје.

Манојловића је публика током првог налета пандемије пратила у гледаној крими серији “Јужни ветар”, као наставак истоименог хит филма, а недавно је завршио и снимање другог филма из ове саге “Јужни ветар 2: Убрзање” Милоша Аврамовића, који је продуцент и остварења “Траг дивљачи”.

Такође, у биоскопима је скоро освануо и чешки филм “Превише лично” (2020) где игра управо Манојловић, а није једини из Србије и региона који се ту појавио, јер су у овој мелодрами присутни и - Бранислав Бане Трифуновић и хрватски глумац Јанко Поповић Воларић.

“Данас у ери пандемије ипак је тешко глумцу да опстане. И филмском и позоришном глумцу је данас јако незгодно, веома “масковито”. Искрено не знам како ћемо изгурати, а надам се да хоћемо”, сјетно прича Манојловић.

Ипак, послије снимања “Трага дивљачи”, глумац је најавио да ће снимати још неке нове европске филмове, као што је био тај чешки филм.

Планова у том погледу има, како каже, а од домаћих пројеката, извјесно је да ће снимати барем још једну сезону серије “Јужни ветар” гдје ће Манојловић наставити улогу Цара.

Крајем јануара умјетник је добио почасну награду “Источна звезда” (Еастерн Стар) за допринос европском филму од дирекције 32. Филмског фестивала у Трсту, који је одржан наравно онлајн, а на отварању је приказан легендарни филм “Ундергроунд” Емира Кустурице, гдје је Манојловић остварио једну од најбољих улога у каријери.

Осим тога, глумац је оставио трага и на пољу позоришне режије са представама “Ромео и Јулија” гдје је играо и Небојша Глоговац, “Док нас смрт не раздвоји” по тексту Мире Фурлан, “Кос” Дејвида Харовера, све реализовано у продукцији “Радионице интеграције”, коју држи управо Манојловић.

Многи драмски и музички умјетници су заувијек отишли током периода ковида 19, као што су Мира Фурлан, Ђорђе Балашевић, Мустафа Надаревић, Борис Комненић, Перо Квргић, Иван Бекјарев, Тихомир Арсић, Зоран Симјановић, који су изазвали потрес у цијелом региону.

“Јако ми је тужно све то. Заиста тужно. Кажу као ово је нова реалност. Волео бих да та “нова реалност” ево управо сада престане, овог тренутка. И да постане стара реалност”, закључио је Манојловић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана