Мали број српских режисера снима наставке

Александра Маџар
Мали број српских режисера снима наставке

Бањалука - Филмски наставци јако су популарни у свјетској кинематографији и многи филмови на самом почетку се развијају са могућности снимања у више дијелова, док на српској филмској сцени то није случај.

Мишљење је ово домаћих продуцената и редитеља, који сматрају да наставци филмских прича као што су "Кум", "Господар прстенова" и други већ у старту имају сигурно мјесто у филмском животу. Али као и у свему постоји и она друга страна медаље, па уколико оригинал или први дио не направи посао, често се одустаје од даљег снимања.

- Код нас на Балкану тржиште је другачије и мало је аутора и продуцената који су комерцијални и који размишљају на "дуже стазе" - објаснио је филмски продуцент из Бањалуке Зоран Галић.

Гледаоци успјешног првог дијела, како је рекао, већ имају позитиван став о самом филму, упознати су са карактерима и причом и свакако ће жељети да виде шта се дешава у наставку.

- Сценаристи имају добру основу за рад, а скоро увијек се понавља и подјела улога, тако да је и кастинг унапријед одређен - подсјетио је Галић.

Филмски редитељ из Бањалуке Саша Хајдуковић, који је свој таленат показао у раду на филму "32. децембар", сматра да је снимање наставка добра ствар, посебно у случају када идеју није могуће до краја испољити у једном филму.

Када је ријеч о домаћим филмским наставцима "Ми нисмо анђели" и "Зона Замфирова", Хајдуковић каже да су то комерцијалне "холивудске форе".

- У овом случају публика се купује сентиментом према већ виђеним ликовима, али обично то не прође добро - истакао је редитељ.

Српски филм "Ми нисмо анђели" из 1992. године по броју продатих биоскопских улазница спада у најуспјешније филмове икада снимљене у Србији и сматра се култним филмом. Режисер и сценариста Срђан Драгојевић је дебитовао управо овим филмом и прославио се. Насловне улоге повјерио је Николи Који и Милени Павловић, а поред њих појављују се и Бранка Катић, Срђан Тодоровић, Соња Савић.

Николине реплике, којег тумачи Која, омиљене су међу гледаоцима и популарне су међу свим генерацијама. У другом дијелу овог филма редитељ и сценариста је остао исти, као и већи дио глумачке екипе, али је ово остварење римејк америчког филма "Прсте себи, она је још млада" из 1989. године.

"Рокенрол узвраћа ударац", познат и као "Ми нисмо анђели 3", је трећи наставак. Међутим, он одступа од претходна два, јер се заснива на причи Срђана Драгојевића "Дан кад је цркао маршал" и глуми знатно измијењена глумачка постава у односу на претходна два филма. Режију потписује Петар Пашић, а као и претходна два и овај наставак је тинејџерска комедија.

Српски играни филм из 2002. године "Зона Замфирова" је темељен на роману Стевана Сремца. Филм је стекао огромну популарност и низ похвала од критике. То је најгледанији српски филм са више од 1.200.000 гледалаца у српским биоскопима.

"Врати се, Зоне"

Југ Радивојевић снима филм "Врати се, Зоне", својеврсни наставак филма "Зона Замфирова". Премијера би требало да буде у новембру 2015. године. Лијепу Зоне играће млада глумица Бранкица Себастијановић, док ће лик Манета оживјети Милан Васић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана