Кустурица: Прича о жени која је спасавала српску дјецу из Јасеновца

Срна
Кустурица: Прича о жени која је спасавала српску дјецу из Јасеновца

Београд - Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је данас у Београду да ће снимити филм о Јасеновцу у којем су усташе убиле око 700.000 Јевреја, Срба, Рома и антифашиста, те да ће у средишту будућег остварења бити аустријска држављанка личког поријекла која је спасавала дјецу из тог логора смрти.

“Овде постоји једна дивна идеја да се, попут Спилберговог филма који је направљен много година након Другог свјетског рата, направи прича о томе како је неко спасавао дјецу. Тај неко је Личанка, Српкиња, а дјеца која су ту била су доминантно српска. Ту су, наравно, били и припадници Јевреја и Рома”, навео је Кустурица на заједничкој конференцији за новинаре са министром културе и информисања Србије Владаном Вукосављевићем. Кустурица није изнио више детаља о будућем филму, али је потврдио да ће бити аутор сценарија, те да ће на том послу имати и сараднике.

“Сигурно ћу бити ја са још неким. Моја идеја је да прво напишем синопсис, па да да тек онда уведем неког друго да заједно радимо на сценарију”, рекао је Кустурица и напоменуо и да ће са Американцима претходно снимити филм о геноциду у Судану.

Он је истакао да два догађаја одређују период завршетка Другог свјетског рата - путовање у Јужну Америку свих ратних злочинаца и упад партизана у Јасеновац, када је заправо завршен рат.

Према његовим ријечима, партизани су заправо покупили документе из Јасеновца и тиме омогућили да се испуни раније постигнут компромис Јосипа Броза Тита и Ватикана да се не прича о Јасеновцу.

Вукосављевић је истакао да српска кинематографија није снимала практично ниједан филм о геноциду над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ и да Министарство жели да помогне да то коначно буде учињено.

“Успели смо да постигнемо начелни договор, да се Кустурица позабави том темом и покуша, са сарадницима које сам изабере, да напише сценарио. Онда бисмо 2020. или 2021. године, уз напоре Министарства и његове, покушали реализовати још један значајан пројекат”, рекао је Вукосављевић.

Подсјетивши да су све свјетске кинематографије снимале бројне филмове о Другом свјетском рату, он је рекао да жели да подстакне и друге ауторе да се позабаве културом сјећања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана