Култно остварење “Scream” објављено прије 25 година: “Врисак” за цијели жанр

Бранислав Предојевић
Култно остварење “Scream” објављено прије 25 година: “Врисак” за цијели жанр

ЛОС АНЂЕЛЕС - Филм “Врисак” настао из пера сценаристе Кевина Вилијамсона, у режији покојног мајстора хорора Веса Крејвена изашао је у децембру прије 25 година, а данас има култни статус и сматра се класиком жанра.

Ово остварење зачетник је истоимене франшизе, а означио је нови талас у жанру страве и ужаса, познат као постмодерни хорор. Када је тинејџерски слешер стигао 1996. године, очекивања нису била велика, иако је редитељ Вес Крејвен био познати редитељ хорор филмова, који је осим режије првог филма у серијалу “Ноћна мора у улици бријестова”, имао неколико култних остварења попут  “Посљедња кућа са лијеве стране, “Брда имају очи”, али без већег успјеха у биоскопима. Међутим, “Врисак” је постао велики хит за Крејвена и младог сценаристу Вилијамсона, подмладио је жанр и отворио пут да постане франшиза, те претворио оба аутора у велике звијезде.

Велики дио овог успјеха може се приписати спремности “Вриска”, да себе не схвата превише озбиљно. Умјесто да се пласира као застрашујуће искуство, које ће вас довести до ивице слома у биоскопу, Вилијамсон је користио бројне референце на славне хороре да исплете наратив и међусобне односе ликова кроз њихово познавање жанра.

Један од ликова Ренди Микс (Џејми Кенеди) је био на челу овог концепта, филмом опсједнут обожавалац хорора који је увијек био спреман да свакоме држи лекцију о специфичној формули познатој као правила хорор филмова типа “Не напуштај групу у опасности” или “Плавуша увијек прва страда”, док је сам убица, познат као “Ghostface”, такође играо поремећене квиз игрице са својим жртвама из познавања хорор филмова, уз незаборавну уводну сцену са Дру Баримор, гдје грешка у одговорима значи смрт.

Вилијамсонов сценарио је паметан, има сложен заплет и доста ликова, вјешто мијешајући иронију, самореференцију и искривљене друштвене коментаре са језом и проливањем крви. Ова субверзивна деконструкција жанра у рукама искусног Веса Крејвена постала је напет, лукав, духовит и изненађујуће ефикасан хорор као цјелина, водећи публику од вриштања до смијеха у свега пар секунди. 

- Био сам редитељ који може да уради нешто веома добро, али му није било дозвољено да то прикаже на екрану због цензуре. У овом случају, избјегли смо замку ограничења, кроз појачан интензитет хумора и својеврсну филмску позадину приче, и то је стварно упалило, преко свих наших очекивања - рекао је Крејвен.

Екипа младих глумица на челу са тројком Нев Кембел, Кортни Кокс и Дејвид Аркет, сјајно је одрадила свој посао у пуном смислу схватајући филмску поетику ауторске приче и надоградивши је са властитим биоскопским искуством на тему хорор филмова, а Кембелова је стекла титулу нове “краљице вриска”. 

Успјеху филма је свакако помогао и препознатљив имиџ главног убице, са језивом гуменом маском, инспирисаном чувеном сликом “Врисак”, сликара Едварда Мунка, те плаштом који подсјећа на одору коју носи сама смрт и то га је уврстило у галерију најпознатијих хорор негативаца у историји. Треба рећи да је филм снимљен са 14 милиона долара, постао један од хитова године уз скоро 190 милиона долара зараде, те довео до стварања још четири наставка “Scream 2 (1997), “Scream 3” (2000) и ““Scream 4” (2011), које је такође режирао Крејвен, али је квалитет приче и филма варирао, иако су осим “четворке”, сви солидно прошли на биоскопским благајнама.

Пети наставак

Филмска кућа “Парамоунт” тренутно ради пети наставак филма који у биоскопе стиже у јануару 2022. године у режији Мата Бетинели-Олпина, док је сценарио писао тандем Џејмс Вандербилт - Гај Бизик. У новом филму, појављују се млади глумци, а од старијих који су глумили у претходним дијеловима филма, ту су Кортни Кокс и Дејвид Аркет. Поред њих у филму ће се појавити Мелиса Барера, Дилан Мине и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана