Краљ Петар Први стиже у Бањалуку

Данко Кузмановић
Краљ Петар Први стиже у Бањалуку

Бањалука - Добро је да публика види филм и да се прикаже филм који обрађује једну веома значајну тему и један значајан период наше историје.

Испричао је ово глумац Љубиша Савановић за "Глас Српске" о филму "Краљ Петар Први", чије приказивање почиње у четвртак у бањалучком "Синеплексу Палас".

Дугоочекивани филм "Краљ Петар Први" у режији Петра Ристовског, са Лазаром Ристовским у насловној улози, премијерно је приказан још у децембру на неколико локација у Београду. У поменутом филму Савановић глуми Драгутина Димитријевића Аписа.

- С обзиром на то да је тренутно кренуло и приказивање серије, мислим да ће бити веома велика посјећеност у Бањалуци. Било би боље да је филм раније приказан, али можда баш серија допринесе гледаности и популарности филма - рекао је Савановић.

Из "Синеплекса Палас" су објаснили да у Бањалуци влада велико интересовање за овај филм и да очекују велику посјећеност.

- Људи су показали заиста велико интересовање за почетак приказивања филма "Краљ Петар Први" у Бањалуци још откако је филм почео да се приказује у Србији. Дуго смо га чекали. Очекујемо велику посјећеност прве седмице. Драго нам је што смо изградили једну публику која се вратила у биоскоп захваљујући филмовима "Јужни ветар" и "Такси блуз". Велико нам је задовољство што сада у најави имамо велики број домаћих филмова - казали су у "Паласу".

Карте су у продају пуштене у недјељу, а очекује се да ће филм бити приказиван најмање мјесец дана, али све зависи од гледаности.

- Минимално је да се филм приказује седам дана, а вјерујемо да ће у овом случају бити барем мјесец, то све зависи од гледаности - нагласили су у "Паласу".

Филм прати краља Петра Првог у доношењу и спровођењу тешких одлука за Србију и њен народ на почетку Првог свјетског рата.

Са естетиком холивудског блокбастера, ово остварење Петра Ристовског је својеврсни ратни спектакл у чијем је центру прича о храбрости, страдању и мученичком повлачењу српске војске на почетку Великог рата.

У одличној глумачкој подјели истакли су се млади глумац Милан Колак у лику добровољца Маринка Спасојевића и дјечак Иван Вујић који игра Момчила Гаврића, најмлађег официра у Првом свјетском рату.

Борбу српског народа у Великом рату одлично су дочарали и Светозар Цветковић, Радован Вујовић, Марко Тодоровић, Павле Јеринић, Даница Ристовски, Александар Вучковић и други.

Филм је сниман шест мјесеци на бројним аутентичним локацијама по читавој Србији - на Старој планини, у Књажевцу, Ваљеву, Крупњу, Соко-граду, Београду, Сомбору, Панчеву, Космају, Сремским Карловцима и на Крфу.

У снимању је учествовало више од 100 глумаца и 7.000 статиста.

Серија

 

На програму Радио-телевизије Србије почело је емитовање и нове серије "Краљ Петар Први". У првој епизоди серије радња је смјештена у прољеће 1903. године и вријеме Мајског преврата. Историјска драма у режији Петра Ристовског рађена је по мотивима романа "Чарапе краља Петра" Милована Витезовића. Сценаристи серије подијељене у 10 епизода су, осим Витезовића, Владимир Ћосић и редитељ Петар Ристовски.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана