“Корени“ Тее Лукач у фокусу 4. дана “Белдокса“

Танјуг
Слика из филма "Корени" Тее Лукач
Foto: cineuropa.org | Слика из филма "Корени" Тее Лукач

БЕОГРАД - Филм “Корени“ редитељке Тее Лукач приказан је у Амфитеатру испред Музеја Југославије у оквиру српске такмичарске селекције Међународног фестивала документарног филма “Белдокс“, а Лукач је изјавила да ово остварење, иако врло лично за њу, није приватно ни на један други начин.

“То је било врло интересантно искуство. Иако је филм за мене врло личан, он ни на један други начин није приватан. Разлози за снимање филма нису исти као циљ. Двору на Уни сам се јако често враћала после свих дешавања деведесетих година, али тим пре нисам хтела да се окренем типичној причи о рату и страдањима и заправо константној ретрауматизацији неких догађаја“, навела је Лукач, која је Двор на Уни, услијед рата, напустила са шест година.

“Имала сам одређену врсту страха да ће неке приче бити заборављене, а вредне су да буду запамћене - од личних, породичних митологија, до самог мелоса, језика, обичајних ритуала. То је био интересантан микс који се савршено поклопио са филмским језиком којим сам желела више да се бавим као редитељ”, рекла је Лукач.

У оквиру међународног такмичарског програма у Културном центру Београда на репертоару је био филм “Дан данашњи” редитеља Маxенцеа Стаматиадиса.

Овај “хибридни документарац“ говори о 88-огодишњој Сузан из предграђа Париза, која не може да живи без нових технологија и уз помоћ апликације враћа у живот свог преминулог супруга.

По ријечима редитеља Стаматиадиса, технологија има свој начин стварања илузије да смо повезани са свијетом и тако постаје изговор да се изолујемо, а протагонисткиња његовог остварења је добар примјер за то.

“Са свим својим таблетима и смартфонима, она се осећа повезаније са пријатељима и породицом, док је реалност да је људи све ређе посећују, јер мисле да је довољно послати и-мејл или видео. У том смислу, технологија понекад уме да произведе потпуно супротну ствар од онога чему би требало да тежи“, рекао је Стаматиадис о идеји иза филма.

У оквиру исте селекције приказан је и филм “Ски” Манкеа Ла Банце, у коме се аутор кроз особени редитељски приступ дотиче тема важних за аргентинско друштво, али које имају универзални значај - класне неједнакости и посљедице колонијализма у капиталистичком друштву данашњице.

Поред учесника главних такмичарских селекција, гости фестивала били су и Лејла Кајић и Даворин Секулић, аутори филма “Џемо” приказаног на тераси Арт биоскопа Коларац, као и Сашко Потер Мицевски, редитељ филма “Сви ћемо умрети”.

Поводом пројекције филма “Џемо” аутори овог филма су изјавили да им је главна водиља била чињеница да не треба да пратимо трендове да бисмо били срећни.

“Сви сада имамо наратив да морамо имати Фејсбук, Инстаграм и да радимо све што други раде. Џемо тотално одудара од свега тога и он је и нас саме инспирисао да се одвојимо од тога и да схватимо да неке ствари које волимо не морају да имају икакве везе са остатком света. Џемо је срећан човек чак иако устаје у 5 сати и после тога иде на трчање”, навели су Кајић и Секулић.

У оквиру петог фестивалског дана, вечерас ће у српском такмичарском програму у Амифитеатру испред Музеја Југославије бити приказан филм “Дида” Николе Илића и Корине Швингрубер Илић, који прати однос редитеља са мајком током неколико година, на релацији између Београда и Швајцарске.

По завршетку филма биће одржан и разговор са редитељским паром.

У међународном такмичарском програму у Културном центру Београда биће приказана два филма - “Џунгла“ редитељке Луизе Мутз (уз разговор с ауторком), која приказује групу младих Парижанки различитог поријекла које живе у бетонској џунгли и колебљиво пролазе кроз живот.

У филму “То сам ја“ (Маéва Ранавојаона, Георг Тилер) млада дјевојка ради као чувар у вјечито препуњеном затвору на Мадагаскару, а вријеме прекраћује сањарећи о свом оцу, убици који ју је напустио кад је била мала након што је убио рођеног брата.

Међу вечерашњим гостима фестивала биће редитељ Даниел Куттер, чији ће филм “Финфине у процепу” бити приказан у Југословенској кинотеци и у Музеју савремене уметности Београда (уз разговор).

Поред тога, публици ће се уживо представити и Анђела и Давор Ростухар, аутори филма “2Љубав око свијета”, који је на програму у Југословенској кинотеци, као и пољски редитељ Павел Цузуиоц, чије ће остварење “Молимо вас, останите на вези” бити приказано у истом простору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана