Клинт Иствуд се у 92. години опрашта од филма

Тањуг
Клинт Иствуд се у 92. години опрашта од филма

ЛОС АНЂЕЛЕС - Амерички глумац Клинт Иствуд објавио је данас на свом Твитер профилу да се у 92. години живота опрашта од каријере на филму.

Легендарни глумац је у објави написао: "Мислим да је остарити грациозно врло важан таленат. За мене је прекасно", а његова одлука растужила је многе фанове.

Своју богату каријеру, која траје више од 60 година, Иствуд је започео улогама у вестерн филмовима.

Поред глуме, бавио се и режијом, а награду Америчке филмске академије, Оскара, добио је чак пет пута.

На великом је платну још од давне 1959. године, иако му почетак каријере није био тако сјајан: због уговора с Универсалом, по којем је имао ниске приходе, славни глумац морао се бавити и другим пословима да скрпи крај с крајем, те је био ватрогасац, радио у трговинама и као спасилац.

У вестернима је почео да глуми јер је продуцентима личио на каубоја, а осим Џона Вејна то није никоме дотад успијело.

Глумио је у популарној доларској трилогији крајем 60-их година, а познати пончо у којем се појављивао током филмова није опран, а како је Иствуд навео, комад би се распао да су га опрали.

Током каријере Иствуд је често покушавао да се бави политиком, а подржао је Доналда Трампа у његовом кандидовању за Бијелу кућу. Многи су га критиковали због тога, али је он одбијао да прихвати чињеницу да је конзервативац.

Изјавио је како се његова вјеровања противе неким Трамповим потезима, те објаснио на крају да није толико "за" његову политику, већ да се само у неким тренуцима с њим слаже.

Године 1986. кандидовао се за градоначелника градића Кармел-бај-д-Си у Калифорнији и побједио, а његов највећи успјех било је укидање забране продавања сладоледа у градићу након година постојања тог бизарног закона.

Током каријере био је један најплаћенијих глумаца у Холивуду, а једнако је успјешан био и као редитељ.

За музику у његовим филмовима често је заслужан његов син Кајл, који је џеж музичар, а отац га је у раној младости увео у свијет филма.

Сам Иствуд је талентовани музичар, а у многим је филмовима и сам свирао нумере.

Иствудов највећи хит био је 2004. године, када је за филм "Дјевојка од милион долара" добио седам номинација за Оскара - он је тада је имао 74 године и постао је најстарија особа икада која је добила Оскара за најбољу режију.

Кад је ријеч о његовим улогама, био је јако избирљив, а одбио је велике филмове попут оних о Супермену и Џејмсу Бонду.

Амерички медији пишу како глумац има осморо дјеце, мада нико није сигуран да ли је тај број тачан.

Према документарном филму из 2012. године, број његове дјеце је непознат, с обзиром на то да је прво дијете добио још док је био у средњој школи и нико, укључујући и биографа глумачке легенде, није открио тачан број.

У интервјуу 2009. године Иствуд је навео да има "најмање седморо ђеце", али да ни он сам није сигуран у то.

Звијезда "Гран Торина" најстарију ћерку Лори добио је с Роксен Тунис, са којом има и млађу ћерку Кимбер.

Иствуд и његова прва супруга Меги Џонсон имају двоје дјеце Кајла и Алисон.

Сина Скота и ћерку Кетрин добио је у вези с Џеклин Риверс, ћерку Франческу добио је с глумицом Френсис Фишер, а с Дином Руиз добио је ћерку Морган.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана