Класик из 1934. на трону

Глас Српске
Класик из 1934. на трону

Лос Анђелес - Филм "Догодило се једне ноћи" из 1934. године изабран је за најбољи љубавни филм свих времена, по мишљењу филмских критичара.

"Бизнис инсајдер" је направио листу најбољих филмова овог жанра, а у обзир су узети и гласови публике. Ову америчку романсу режирао је Франк Капра. У центру приче су размажена богаташица (Клодет Колбер) и новинар (Клерк Гејбл) који се прво свађају, али на крају се заљубе. По мишљењу многих критичара, то је један од најбољих филмова кинематографије који је поставио нове стандарде.

Филм се налази на листи 250 најбољих филмова кинематографије на сајту IMDb.com.

Такође, овај филм је 27. фебруара 1935. постао прво остварење које је добило пет "Оскара" - за најбољи филм, режију, најбољег глумца и глумицу и најбољи адаптирани сценарио.

Било је то велико изненађење на седмој додјели "Оскара". Нико није очекивао да ће овај филм ишта добити, а посебно не да ће потући конкуренцију и ући у историју филма као први који је узео "великих пет" награда.

Глумица Клодет Колбер је била сигурна да неће добити награду па је пошла на пут возом, али су је чланови Академије извели из воза, одвезли на свечаност да прими награду у путном костиму, те је вратили назад да иде својим путем. И она и Клерк Гејбл нису чак ни хтјели да глуме у том филму, а чак је говорила да не воли редитеља Френка Капру.

Клерк Гејбл је морао прихватити улогу као казну од свог студија иако није био одушевљен сценаријем, а Клодет Колбер је често говорила да је ово најгори филм који је снимила. Гејбл је промијенио мишљење након што је видио готов филм, док је Колберова и даље изјављивала да јој се не свиђа. Послије додјела "Оскара" само је рекла: "Хвала, господине Капра".

Филм "Догодило се једне ноћи" био је номинован за најбољи филм на Венецијанском филмском фестивалу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана