Кинотека Републике Српске у Палама: Филмотека посвећена класицима фантастике

Г.С.
Кинотека Републике Српске у Палама: Филмотека посвећена класицима фантастике

Филмотека коју Кинотека Републике Српске по други пут организује овог мјесеца биће одржан у Палама 14. и 15. јуна и биће обиљежена класичним филмовима научне фантастике из педесетих година прошлог вијека. Ради се о филмовима “Рат свјетова” (1953) и “Забрањена планета” (1956).

“Рат свјетова” представља адаптацију истоименог романа британског писца Херберта Џорџа Велса. Радња је премјештена у Јужну Калифорнију и приказује како се тим научника на челу са др Клејтоном Форестером (кога тумачи Џин Бери) истражује пали метеорит за кога се на крају испостави да представља марсовску летјелицу, односно претходницу флоте летјелица које започињу нападати и уништавати градове и људе на цијелој Земљи. Филм се, осим по мјесту радње, од романа разликује и по томе што има снажан религијски, односно хришћански акценат, који је тешко помирити са атеистичким ставовима самога Велса. На филм је у знатној мјери утицао и хладни рат, односно све већа бојазан од његове оружане ескалације, у којој би било примијењено нуклеарно оружје са апокалиптичним посљедицама по цивилизацију и човјечанство.

“Забрањена планета” је амерички научнофантастични играни филм снимљен 1956. у режији Фреда М. Вилкокса. Сценарио, инспирисан Шекспировом драмом “Бура” је радњу смјестио у 23. вијек, када истраживачки свемирски брод долази на удаљену планету Алтаир 4 да истражи судбину некадашње људске колоније. Познат као један од првих холивудских филмова који је као “саундтрек” користио електронску музику, а сматра се једним од најутицајнијих остварења научне фантастике на филму.

Пројекције у Културном центру Пале почињу од 19 часова, а улаз је слободан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана