"Келти“ у понедјељак отварају 15. међународни филмски фестивал „Први кадар“„

Срна
Foto: срна

ИСТОЧНО САРАЈЕВО- У Зворнику ће у понедјељак, 29. новембра биће отворен 15. Међународни филмски фестивал „Први кадар“, на којем ће се за Гран при награду „Стећак Кнеза Павла Раденовића“ такмичити 40 остварења.

Фестивал ће бити отворен у 19.00 часова премијерном пројекцијом у Републици Српској филма „Келти“, у режији Милице Томовић.

Умјетнички директор и селектор Фестивала Александра Митрић-Штифанић рекла је Срни да је овај филм добитник значајних фестивалских награда у свијету.

Она каже да је ријеч о причи о нестанку земље и губитку идентитета приказаној кроз три различите генерације једне породице и њихове дневне рутине током припрема за рођендан најмлађе ћерке, а радња је смјештена је у зиму 1993. године.

Специјални гост вечери биће познати српски глумац Миодраг Мики Крстовић, лауреат 15. „Првог кадра“, коме ће на отварању Фестивала бити уручена плакета „Лик кнеза Павла Раденовића“ за трајање, несебичан допринос и широк спектар различитих видова унапређивања кинематографије у бившој Југославији, па до данас.

На церемонији отварања учествоваће и Дјечији хор Дома омладине „Звончићи“.

Конференција за новинаре заказана је за 18.30 часова у Дому омладине, а претходно ће од 10.00 до 14.00 часова, у оквиру Филмске школе „Првог кадра“, бити одржана радионица анимираног филма.

Другог дана Фестивала, у уторак, 30. новембра, у оквиру такмичарског дијела програма у 10.00 часова биће приказан документарни филм „Генерал Светомир Лукић“ аутора Милана Тодоровића и Огњена Ракчевића, а у улози наратора појављује се Мики Крстовић.

Након наставка рада радионице анимираног филма, професор Драган Елчић одржаће мастерклас о теми „Историјски документарац и његов значај у кинематографији“, док ће Елчићев документарни филм „Бранили су небо Отаџбине“ бити приказан у 17.00 часова.

Почетак Вечери награђених филмова - Додјела фестивалских награда планиран је за 19.00 часова.

Први дио фестивала биће окончан у Зворнику у сриједу, 1. децембра, да би исти дан у вечерњим часовима други дио ове јединствене културно-умјетничке манифестације био настављен у Културном центру Источно Ново Сарајево отварањем Фото-документарне изложбе „Човјек је човјек“, аутора Армина Смаиловића.

Отварање изложбе предвиђено је у 19.00 часова, а након тога слиједи пројекција филма Немање Ћеранића „Лихвар“, којој ће присуствовати глумци Јово Максић и Златан Видовић.

Посљедњег дана 15. „Првог кадра“, у четвртак, 2. децембра предвиђена је пројекција филмова у такмичарском дијелу програма „Кидс феста“, промоција филмских издања Нишког културног центра, аутора Дејана Дабића и „Ретроспектива једног документаристе“ Игора М. Тохоља.

Церемонија затврања Фестивала и додјела награда заказана је за 19.00 часова.

У оквиру пратећег програма 15. „Првог кадра“, у сриједу, 1. децембра, у Центру за културу и спорт „Поглед“ у Хан Пијеску биће приказан документарни филм „Глумчина“, аутора Владимира Ристића и Милана Цација Михаиловића.

Филмове ће оцјењивати жири у саставу професор Драган Елчић, предсједник жирија и чланови Игор М.Тохољ, редитељ, те Дејан Дабић, филмски критичар.

У оквиру пратећег програма Фестивала планирано је одржавање Филмске школе „Првог кадра“ са Радионицом анимираног филма, предавања, промоције филмских издања, премијерне пројекције најновијих играних филмова из региона, промоције филмских фестивала, програм посвећен лауреатима, великанима домаћег филма, Дјечији филмски програм „Кидс фест“ и специјалне филмске пројекције.

Дио програма „Првог кадра 2021.“ биће одржан и на онлајн платформи.

„С обзиром на то да је једна од значајних мисија Фестивала школовање и развој филмске публике, уложићемо све напоре и организационе капацитете, како бисмо највећи дио филмског програма одржали пред публиком у биоскопу, уз поштовање свих епидемилошких мјера заштите“, рекао је директор „Првог кадра“ Витомир Митрић.

Покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, а ову традиционалну културну манифестацију суфинансирају град Зворник, општине Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево.

Медијски спонзори су Радио-телевизија Републике Српске и Новинска агенција Републике Српске СРНА.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана