"Келти" добили веома позитивну критику у Берлину

Танјуг
"Келти" добили веома позитивну критику у Берлину

БЕРЛИН - Дебитантски цјеловечерњи играни филм редитељке Милице Томовић "Келти" већ је добио прву позитивну критику у цијењеном британском филмском магазину "Скрин дејли" (Screen Daily) након свjетске онлајн премијере синоћ у званичном програму "Панорама" 71. Берлинског филмског фестивала, стоји на сајту Филмског центра Србије.

На почетку приказа критичарке Саре Ворд, стоји да се „овај флуидни дугометражни првенац редитељке према свом наративу односи као према микокосмосу истрошених живота својих протагониста, као и дезинтеграције Југославије, а да, притом, никада не бива превише очигледан, гломазан и оптерећен симплификацијама".

Уместо тога, како се наводи, "филм лута кроз хаотични дан и бурну ноћ како би насликао портрет људи који на својим плећима носе терет несигурних времена и који покушавају да пронађу смисао и нешто стварно, било то макар и само на тренутак".

Критичарка и публицисткиња Сара Ворд додаје и да је овај филм "свjедочанство о значају сценарија кога красе добра структура и вjешто успостављен ритам, гдjе ништа није пренаглашено", а на крају истиче и да у случају овог филма "крајњи резултат подсjећа на мjешавину филмова ''Та чудна мала мачка'' и ''Ледена олуја'', чак и без визуелне формалности првог, односно, мотива размjене кључева другог поменутог филма.

То се показало као убjедљива комбинација, а "Келти" биљеже детаље једног јединог дана страственим оком које помно, без трептања посматра, истражујући све замашније преломе и дуговечне везе које проистичу из тога, закључује се у првој, веома афирмативној критици о новом домаћем филму "Келти".

Редитељка Милица Томовић, позната и по ТВ серији "Јутро ће променити све", потписује и сценарио филма, док улоге тумаче Дубравка Ковјанић, Никола Ракочевић, Милица Грујичић, Јелена Ђокић, Славен Дошло, Нада Шаргин, Олга Одановић, Јован Белобрковић и други.

Филм је настао у продукцији компаније ЕЕД Продуцтионс из Београда, док је копродуцент кућа Филм Данас.

Фестивал у Берлину се одржава из два дијела, због пандемије ковид-19, тако да је од 1. марта до данас у току прво поглавље - онлајн такмичење и доделе награда, док ће други сегмент - приказивање филмова за јавност, бити настављен од 9. до 20. јуна, а планирано је да неке пројекције буду на отвореном.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана