"Јужни ветар 2 - Убрзање" 2. новембра премијерно у Београду

Танјуг
Foto: ГС

БЕОГРАД – Редитељ филма "Јужни ветар 2 - Убрзање" Милош Аврамовић изјавио је данас да тај филм представља везу између првог дела који је публика већ видела и трећег који тек треба да настане.

Он је то рекао на конференцији за новинаре поводом премијере филма, која је заказана за 2. новембар у Комбанк дворани у Београду и Цинестар биоскопима у шопинг центру Ада Малл. Аврамовић је нагласио да је наслов филма вишеслојан.

"Његово значење се односи на саму динамику и структуру филма, али и на улоге, на време које истиче и на опште убрзање у животима ликова", навео је Аврамовић.

Према његовим ријечима, у односу на први филм, овај је много захтјевнији по питању акционих сцена, али велики труд и искуство иностраног тима који је већ радио на озбиљним страним пројектима значило је много у процесу настајања остварења.

Аврамовић је додао да је филмска екипа овим остварењем хтела да се мало удаљи од првог дијела филма и серије, да не понавља ствари и прикаже нешто ново, што је представљало велики изазов.

Глумац и продуцент Милош Биковић у филму тумачи главну улогу, главу мафије из београдског подземља Петра Мараша, за којег каже да на плећима сада носи далеко већу одговорност и опасност.

 "Он се налази под притиском, због тога и долази до тог убрзања. Он се у филму труди да буде испред догађаја, али га догађаји престижу, ма колико он јурио", навео је Биковић и додао да Мараш на плећима носи не терет породице, већ својих претходних избора. Косценариста Петар Михајловић навео је да је сценарио за први филм настао "из суште потребе да се младалачки исприча једна нова прича на један нови начин".

 "Овом филму од почетка приступамо на један мало другачији начин... Жанровски се разликује, а самим тим и драматуршки, променили смо и амбијент... Не знам је ли овај филм наративно комплекснији од првог, али по мотивима ликова и улозима свакако јесте. Мислим да је гледаоцима овим пружена прилика да исте ликове виде на један нови, другачији начин", истакао је Михајловић.

Предраг Мики Манојловић, који тумачи лик Драгослава Цара, навео је да се у филму унутарњи односи и догађаји развијају.

"Тај процес траје, развија се, као и сви ликови. Тако се и лик Цара мења, односно његов однос са њему драгим људима.То сматрам доста добрим елементом сваког филма, када имамо људске односе који су развијени", рекао је Манојловић.

Генерални директор Телеком Србија Владимир Лучић каже да је један од циљева Телекома Србија је да помогне да се ниво српске продукције подигне, да она буде светски препозната... "

''Јужни ветар 2 -Убрзање'' је дефинитивно померио границе квалитета", истакао је Лучић.

Филм "Јужни ветар 2: Убрзање" представља наставак филма "Јужни ветар" из 2018. године и истоимене ТВ серије, а своју свјетску премијеру доживео је у јулу 2021. године на Пулском филмском фестивалу. Српска премијера је била планирана за Филмске сусрете у Нишу у августу 2021. године, али је ипак одржана на 45. фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи.

 Филм је настао у продукцији Режима и Телекома Србија, у ко-продукцији са Арћангел Дигитал Студиос, Филм Дистрицт, Архангел Дигитал и Телефилмом из Хрватске. Редовна биоскопска дистрибуција филма почеће 4. новембра у Србији и Црној Гори, у региону седам дана касније, а након биоскопске дистрибуције, филм ће се наћи на платформи Телеком Србија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана