Један од најтрагичнијих домаћих филмова снимљен по истинитом догађају: Прави убица побјегао из затвора у Фочи VIDEO

Г.С.
Један од најтрагичнијих домаћих филмова снимљен по истинитом догађају: Прави убица побјегао из затвора у Фочи VIDEO

Љубитељи југословенских филмова, “Кудуза” сврставају у најмучније филмове, а читава прича додатно поприма језиву ноту будући да је сценарио рађен по истинитој причи...

Филм “Кудуз” спада у класике југословенске кинематографије, а снимљен је прије пуне 34 године, тачније 1989. године. Режирао га је Адемир Кеновић, а сценарио су писали Адемир Кеновић и Абдулах Сидран. 

“Кудуз” спада у један од најтежих наших филмова, а свакоме ко га је барем једном погледао јасно је и зашто. Филм је снимљен по истинитим догађајима, и прати тешку судбину Јунуза Кече, у филму Бећира Кудуза, којег је маестрално одиграо Слободан Ћустић. 

Сценарио је рађен по истинитом догађају који је потресао тадашњу Југославију, будући да се ради о “свирепом убици меког срца”, како су тада новинари називали Јунуза Кеча. У малом селу надомак Хаџића у Босни и Херцеговини, 1985. године болесно љубоморни Јунуз усмртио је своју супругу Расему Фазлибашић, у филму названа Бадема и чији лик тумачи Снежана Богдановић. 

Злочин је извршио тако што је свирепо, са чак седам убода ножем, искасапио јетру и плућа своје супруге и поломио јој три ребра, а мотив убиства била је љубомора. Након што је починио до тада незапамћен злочин на овим просторима, убица се годину дана скривао по околним шумама БиХ. 

Колико се филм Кудузразликује од стварне трагедије?

У остварењу Адемира Кеновића, једноставном нарацијом прати се ток догађаја који се дешавају након што Бећир Кудуз излази из затвора гдје је лежао због напада на полицијског службеника. По изласку на слободу, Кудуз се заљубљује у слободоумну Бадему, која жели да се преквалификује у конобарицу. Кудуз је такође приказан као човјек без превеликих амбиција. Радио је физичке послове како би прехранио себе, супругу Бадему, али и њену ћерку Амелу коју је прихватио као своје дијете. 

Бећир Кудуз није марио за чињеницу да је Бадема прије њега била у браку чак пет пута, а идентитет оца њене ћерке јој је био непознат. Ипак, слободно понашање Бадеме навело га је да почне да сумња у њену вјерност, те се јавила љубомора...

Пред крај филма, Кудуз сазнаје да га Бадема вара са шармантим Алијом Гором (лик тумачи Бранко Ђурић Ђура), те се одлучује да је убије. На филму сцена убиства је приказана тако што Бећир проналази Бадему у камп приколици и иза затворених врата, након краћег комешања убија супругу, стварност је ипак била далеко бруталнија. 

Полиција је Расему пронашла у закључаној соби, а њено беживотно тијело лежало је на поду поред кревета. Испод ње је био покривач натопљен крвљу. Те ноћи полиција је у Расеминој ташни нашла и документ о разводу брака од Кече. Након што је починио ужасан злочин, и у стварном животу и на филму, убица је побјегао, те је успио пуних годину дана да се скрива по шумама у околини Хаџића. Послије годину дана, ухапшен је и смјештен у затвор у Фочи. 

Расема Фазлибашић, односно Бадема Кудуз, била је жена за коју је Кечо рекао да је “волио више него себе”, а амбивалентност његове личности најбоље је показана преко бруталности и невјероватне љубави коју је Кечо развио према Расеминој ћерки Санели.

- А море л' се, болан, сањат' оно чега нема?- ријечи су које је Јунуз Кечо наводно изговорио редитељу Адемиру Кеновићу када га је посјетио у затвору у Фочи 11. 7. 1988. године.

Како се даље наводи, затворски психолози су Јунузу дали дијагнозу “дебила”, а занимљиво је да је управо Кечо био прва особа која је у затвору погледала филм “Кудуз”. Том приликом је наводно рекао да му је велика жеља да што више људи погледа филм, јер се у њему налазе разлози због којих је усмртио своју супругу иако ју је волио, рекавши “Кудуз није крив”. 

Свирепи убица успио да побјегне из затвора

Почетком деведесетих, тачније 1993. године Јунуз Кечо успио је да побегне из затвора у Фочи. Дуго се није знало гдје је побјегао и да ли је жив, а касније се сазнало да је све вријеме живио са својом пасторком Санелом, чијој је мајци одузео живот. Према неким писањима, у августу 1993. године Санела, тада четрнаестогодишњакиња, и педесетогодишњи Кечо су погинули од снајперског метка у селу Гојковац надомак Лепенице. Пронађени су мртви на ливади, држећи се за руке, а сахрањени су на гробљу “Мокрине” једно поред другог.

Улоге у филму Кудуз” тумачила велика имена југословенске кинематографије

Поред Слободана Ћустића који је тумачио насловну улогу, Снежана Богдановић се посебно истакла у улози Бадеме. За ову улогу глумица је освојила Златну арену у Пули 1989. године за најбољу глумицу. 

Поред Ћустића и Богдановићеве, у филму се појављује и покојни Мустафа Надаревић у улози милиционера Шемса, као и Бранко Ђурић Ђура који је тумачио лик Бадеминог љубавника Алије Гора, , преноси sd.rs

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана