Исидора Симијоновић - Суноврат у култури почиње забранама

Александра Маџар
Исидора Симијоновић - Суноврат у култури почиње забранама

Бањалука - "Клип" је одгледало много људи широм света и тај пут се наставља. Занимљиво је то што питања после пројекције и оно што је на људе оставило најјачи утисак углавном зависе од културе земље у којој је фестивал. То је увек интересантно, пратити како различите нације, културе, људи виде једну узбудљиву причу.

Рекла је ово за "Глас Српске" глумица Исидора Симијоновић, коју тумачи главни лик у српском филму "Клип" редитељке Маје Милош.

Она сматра да забране за приказивање које је филм добио у неким земљама не функционишу у корист онога који забрањује, посебно не умјетности, јер се тиме подстиче потражња филма на црном тржишту.

- Мислим да суноврат у култури почиње забранама - наглашава Симијоновићева.

Како каже ова млада глумица, београдска публика је увелико одгледала филм "Клип" и она је веома задовољна реакцијама, јер су потврдили да ова прича никога не оставља равнодушним, па су и реаговали бурно.

Симијоновићева је на фестивалу у Литванији добила награду за најбољу глумицу.

- Када таква награда дође на почетку уметничког живота наравно да причињава велико задовољство. Она радује, мотивише, али и обавезује - прича Симијоновићева истичући да нема веће сатисфакције за младог глумца од признања угледних стваралаца.

Глумица наглашава да је посебно радује награда "Златни лешник" за најбољу глумицу коју је добила на недавно одржаном фестивалу у Лесковцу, јер је то њена прва домаћа награда.

Симијоновићева се осврнула и на почетак сарадње са редитељком Мајом Милош.

- После годишње представе у школи глуме Бојана Лојковица, коју похађам већ годинама, добила сам позив за кастинг. Прошла сам све кругове и на крају добила понуду за главну улогу која ме је у том тренутку затекла јер је то био мој први кастинг, а самим тим и прва улога на филму - испричала је Симијоновићева и додала да је редитељка била максимално посвећена раду са глумцима.

Млада глумица истиче да није било лако глумити у овом филмском остварењу, јер је радња филма "Клип" јако тешка, а садржи и много провокативних сцена, али водили су је оптимизам и жеља за успјехом.

 - Било је много напорних дана, мало времена за одмор, сцена које су глумачки биле толико захтевне да су просто тражиле да сву своју енергију и последњи део себе оставим тог дана на сету. Међутим, када са ове дистанце посматрам све то никада не бих могла да кажем да ми је нешто било тешко - објашњава Симијоновићева.

Према њеним ријечима, снимање је био неки паралелни свијет и никада се није доводило у питање да ли ће екипа дати све од себе или не.

- Мислим да нам је свима била превише важна та наша прича да бисмо стигли да мислимо о томе да ли је нешто тешко или не, да ли смо уморни или наспавани. Сваки дан почињао је потпуно једнако, новим ентузијазмом - додаје глумица.

Закључује да је публика углавном узнемирена када
сабира прве утиске и да људи послије гледања филма желе да разговарају о проблемима друштва који су приказани и реалношћу са којом се филм према њима односи.

- Најдраже и најслађе питања пренео ми је директор фотографије "Клипа" Владимир Симић са фестивала у Тузли. Тамо су га неке слатке девојчице питале да ли су се Јасна и Ђоле после филма венчали и да ли ће бити "Клип 2", ако јесу - присјећа се Симијоновићева.

Истиче да јој је ипак у цијелој причи веома битно и мишљење њених родитеља и пријатеља.

- Они су поносни и то је оно на шта сам ја поносна. Породица ми је од почетка највећа подршка и најискренији критичар - каже Исидора.

Образовање и каријера

 - Тренутно играм у представи "Пази вамо" у режији Бојане Лазић у позоришту "Бошко Буха" и приводим крају снимање дипломског филма студената Факултета драмских уметности. Идем у гимназију. Што се даљих планова тиче, постоје понуде за неке будуће улоге, али пре свега бих желела да се упишем на Aкадемију драмских уметности - каже Исидора Симијоновић.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана