"Индиго кристал" премијерно приказан у Бањалуци: Сиви свијет нових генерација

Миланка Митрић
"Индиго кристал" премијерно приказан у Бањалуци: Сиви свијет нових генерација

Бањалука - Филм "Индиго кристал", режисерски првенац Луке Михаиловића, премијерно је приказан вечерас у бањалучком "Синеплексу Палас" у присуству ауторске и глумачке екипе.

Премијери у Бањалуци присуствовали су режисер Лука Михаиловић, те глумци Миодраг Радоњић, Денис Мурић, Павле Менсур, Милош Петровић Тројпец и Милан Пеливановић, те Реља Деспотовић и Ђорђе Бибић из групе "Црни Церак" који су радили музику за филм.

Прича филма прати Вука, који је након осам година боравка у затвору, поново на слободи, и враћа се у своје окружење, које у том тренутку поприма другачије обрисе, а он се у сопственом граду осјећа као странац. Док покушава да се адаптира, сусреће се с људима из прошлости, различитим карактерима који су прикази једног сивог свијета у којем одрастају различите генерације (не)свјесно изгубљених младих људи, који емоције испољавају на другачије начине.

Сивило које приказује свијет индиго и кристал генерација (генерације рођене у периоду од 1988. до 2008. године) појачано је и избором црно-бијеле фотографије у самом филму, а суштина ове драме исказана је и кроз слоган који носи „Није слобода да радиш све што хоћеш, слобода је да не радиш оно што нећеш.“ 

Ово остварење рађено је као дипломски филм младог режисера Михаиловића, а како је он на вечерашњој прес конференцији у Бањалуци рекао да је писање сценарија започео је 2018. године.

С обзиром на то да је филм у Србији већ видјело више од 30.000 гледалаца, он је истакао да је то заиста добар знак, те да се нада да ће публика и ван граница Србије добро реаговати на филм.

- У току рада на овом пројекту увек је било преиспитивања о ономе што смо направили. Сваки лик којег су сви ови људи овде играли био је писан за њих. Биле су писане ситуације и односи, тако да је свако од глумаца на свој начин допринео ликовима које су играли - навео је Михаиловић.

Глумац Миодраг Радоњић, који је и један од продуцената филма казао је да је тешко поставити линију између умјетничог и комерцијалног типа филма, бар када је ријеч о овом остварењу.

- За било који филм је важно да испричаш причу коју желиш, на начин на који желиш да поделиш са публиком проблем који тебе занима и да се тиме озбиљно бавиш. То је полазна тачка било ког уметничког дела. Надам се да је овај филм успео да погоди нит до које је тешко доћи, а то је нешто између комерцијале и уметничког филма који има снажну емоцију и поруку и који пружа нешто што људи носе са собом после гледања – рекао је Радоњић.

Он је додао да је овај филм једнако важан и за младе људе, о којима је и ријеч у филму, али и за старије генерације.

- Важно је да га погледају и старији људи. Чак, по досадашњим реакцијама, иако је владала нека предрасуда да је ово филм за клинце, добили смо сјајне коменатаре од старијих, тако да мислим да овај филм може да припада свему – додаје Радоњић, који игра насловну улогу, лик Вука.

Радоњић је објаснио да је оно што га је привукло сценарију била страст, али и фокус самог режисера на једну причу која није само пука прича о улици и криминалу.

- Инспирисало ме и то што је у филму лик Вука у ствари лик човека који се бави сопственом подсвешћу, кроз снове, кроз које има комуникацију са својим покојним другом – закључио је он.

Глумац Милош Петровић Тројпец, који глуми Гоџија у филму, објаснио је да је у друштву постоји много ликова у друштву који могу да се поистовијете са ликовима у филму.

- Не треба много анализе да бисмо класификовали ко је у друштву Гоџи или Зизи или било који лик, јер је то очигледно и лако препознатљиво. Гоџи у филму је човек који је добар и у задатим околностима се сналази, не би ли обезбедио егзистенцију себи и својим најближима – истакао је Петровић.

У улози Изија у овом филму нашао се глумац Денис Мурић, који је објаснио да је Изи симбол млађе генерације која хоће све и одмах.

- Он је симбол младости која тешко проналази и не види свој пут и место у простору и времену. Мени је био занимљив начин на који смо се поистовећивали са улогама. Ја сам, рецимо, кроз тај хијерархијски однос пронашао нешто са чиме сам се повезао. Наше друштво функционише на том истом систему – јачи је јачи, а млађи слушају. То су неке ствари од којих сам кренуо. Ликове као Зизи лако је приметити и на улици и продавници. То су млади људи који јурцају главом без обзира. То су клинци који улазе у тај свет криминала, мислећи да је то за њих и нешто у чему се добро сналазе, зато што имају дар. Тај свет и изгубљеност у свему томе за мене су били инспирација – појаснио је Мурић.

Павле Менсур, који у филму глуми Снифија, рекао је да свакој улози приступа на исти начин, било да глуми музичара, репера, дилера или било каквог лика који је у ствари примјер ликова какве у стварности сусрећемо.

- Сви смо, на генерацијском нивоу, имали прилику да се упознамо на овај или онај начин са другом, мрачнијом страном нашег окружењу – сматра Менсур.

Млади глумац Милан Пеливановић рекао је да је ово први филм који је снимио, те да му је цјелокупан процес био занимљив.

- Када сам видео улогу која ми је поверена, у том свом лику сам пронашао једног мог другара из краја, који је имао сличан проблем, само га није решио на исти начин. Пролазио сам тај неки период са њим, тако да ми је та страна лика била прилично блиска, јер сам имао одакле да „копам“ и тако да га изградим – казао је Пеливановић и додао да је тема о којој филм говори важна за све генерације, и да доноси неку другачију врсту суочавања са суровим свијетом у којем живимо.

Осим eкипе која је вечерас присуствовала премијери у Бањалуци, у филму глуме Нина Јанковић, Милош Ђуровић, Матеја Поповић, Горица Поповић, Милан Чучиловић и други.

Филм је од сутра на редовном репертоару "Синеплекса Палас“, али и салама центара за културу широм Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана