Илић: Филм - најбољи начин за катарзу

Срна
Илић: Филм - најбољи начин за катарзу

БАЊАЛУКА - Глумица Народног позоришта Републике Српске Ања Илић замолила је људе да вечерас смогну снаге и премијерно одгледају филм “Дара из Јасеновца” и тако одају почаст жртвама Јасеновца, онима који су то преживјели и њиховим потомцима.

Она је нагласила да је преузбуђена пред вечерашњу премијеру филма са болном тематиком.

“Молим људе да, иако је тема тешка и болна, и ако ће некима можда бити тешко да вечерас гледају, да смогну снаге и погледају филм да бисмо одали почаст жртвама Јасеновца и онима који су то преживјели, њиховим потомцима”, рекла је Илићева и додала да је филм најбољи начин да се доживи катарза и прочишћење.

Она је рекла да је на снимању сваки дан било више од 200 статиста, а сценографија је изгледала максимално увјерљиво.

“Омогућено нам је да дамо свој максимум на снимању и није нам требало много да се уживљавамо. То нису биле лажне кулисе, ништа фиктивно - све је изгледало стварно. Лице сваког статисте је изгледало као лице из тог времена. Сви смо ишли ка истом циљу - да филм буде максимално увјерљив и аутентичан. Вјерујем да смо у томе успјели”, рекла је Илићева.

Илићева је похвалила младе глумце, за које је рекла да су били као прави професионалци на сету и понашали су се као да су имали много искуства у снимању и филму.

“Када се радило били су одговорни, посвећени, а када смо паузирали били су мирни, послушни. Поносни смо на њих и ми одавде, који смо с њима играли у филму, а и колеге из Србије. Ова дјеца су на понос свима нама”, истакла је Илићева, која у филму “Дара из Јасеновца” игра Дарину мајку, Наду.

Биљана Чекић, која глуми Дару из Јасеновца у истоименом филму, рекла је да је на снимању било много емотивно, а да је текст учила прије сцена.

“Имали смо помоћ цијеле екипе и много сам им захвална на томе”, рекла је Чекићева новинарима у Бањалуци након пријема који је за глумце из Републике Српске који играју у филму “Дара из Јасеновца”, приредио српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Чекићева, која је осми разред и из Козарске Дубице је, истакла је да једва чека данашњу премијеру овог филмског остварења.

Млади глумци, који су присуствовали пријему, истакли су да им је овај филм помогао да сазнају неке чињенице о историји свога народа.

Додик: Филм “Дара из Јасеновца” - важан за српски народ

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да ће вечерашње приказивање филма “Дара из Јасеновца” на Радио-телевизији Републике Српске показати колико је ово остварење важно за српски народ.
Додик, који је данас у згради Владе Републике Српске у Бањалуци примио глумце из Републике Српске који су учествовали у снимању филма “Дара из Јасеновца”, рекао је да је његов циљ био да им се захвали и да их подржи, да са старијима говори о неким будућим аранжманима, а млађима да захвали за преданост зато што су на најбољи начин представљали Републику Српску и овај крај.

“Уз скромне поклоне, обезбиједили смо подршку која ће бити довољна да на најбољи начин осјете бригу институција Републике Српске”, истакао је Додик.

Филм “Дара из Јасеновца” режисера Предрага Антонијевића вечерас у 20.00 часова имаће ексклузивну телевизијску премијеру на Радио-телевизији Републике Српске.

Међу главним глумцима у овом остварењу су Ања Илић и Златан Видовић, који глуме родитеље мале Даре, коју игра Биљана Чекић, а у филму глуме и глумци из Републике Српске - Жељко Еркић, Слободан Перишић, Горан Јокић, Драгослав Медојевић, Сандра Љубојевић и Николина Фригановић.

Филм је премијерно приказан 25. новембра у Грачаници.

Сниман на основу аутентичних свједочанстава преживјелих логораша, филм “Дара из Јасеновца” је први играни филм на тему хрватског усташког логора Јасеновац у Другом свјетском рату.

Ова драма осврће се на период Другог свјетског рата, када послије велике усташко-њемачке офанзиве на Козари, локално становништво масовно завршава у овом концентрационом логору.

Први дио филма сниман је на локацији села Колут, у близини Сомбора, гдје је за потребе снимања зграда старе циглане са управним објектом претворена у злогласни логор Јасеновац, а други дио на локалитетима Беле Цркве.

Сценограф је Горан Јоксимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана