Хуманитарни “Балкански шпијун” помогао угроженим глумцима VIDEO

Танјуг
Хуманитарни “Балкански шпијун” помогао угроженим глумцима VIDEO

БЕОГРАД - Прикупљено је 3.525.000 динара (око 30.000 евра) за помоћ угроженим глумцима захваљујући хуманитарној онлајн представи “Балкански шпијун”, која је имала више од 200.000 прегледа на Божић, за само тај дан, на YouTube каналу компаније Можарт, саопштили су данас из Удружења драмских умјетника Србије (УДУС).

Воја Брајовић, предсједник УДУС-а, изјавио је да ова племенита акција прије свега је имала циљ да се подигне свијест о проблему и да људи препознају угроженост извођача, који живе да би радили свој посао, а тренутно су спријечени у томе.

“У периоду епидемије, књижевник може да пише код своје куће, сликар да слика, али драмски уметници су изузетно погођени овом кризом”, био је јасан Брајовић.

Први пут је била реализована оваква глумачка постава “Балканског шпијуна” Душана Ковачевића - Драган Бјелогрлић (Илија Чворовић), Мима Караџић (Ђура), Весна Тривалић (Даница), Бранка Катић (Соња) и Гордан Кичић (Петар Марков Јаковљевић), а водитељ Зоран Кесић је као наратор донио још смијеха овом комаду.

Брајовић је пријатно изненађен колико су Бјелогрлић и цијела екипа успјели да пренесу емоцију преко Зоом апликације.

“У сваком тренутку се видело да им пева душа и да су почаствовани што учествују у акцији. Душан Ковачевић ми је рекао да је први пут после 47 година слушао свој интегрални текст и одушевљен је интерпретацијом”, казао је предсједник УДУС-а.

“И Кесић је унео много шарма, комплетна постава је толико савесно пришла целом пројекту, о њиховом дару да не говорим. Видело се да са много радости желе да помогну и пошаљу поруку да је нашој професији у овом тренутку потребно заједништво. Мој утисак је да у представи може да се ужива и док путујете негде колима. Довољно је и сам аудио да се пусти, јер је ово и изванредна радио драма, и зато велико хвала свима”, закључио је Брајовић.

Износ донације растао је са сваким шером у прва 24 сата, а због великог интересовања, ова модерна верзија “Шпијуна” биће доступна и више од планираних 48 сати, односно публика је може гледати још неколико дана на YouTube каналу Mozzarta.

Сви глумци као и редитељ онлајн представе Немања Ћипранић су се одрекли хонорара, како би износ донације био још већи.

Прва Зоом представа у Европи имала је великог одјека и ван граница Србије, јер су коментари стизали из Скопља, Сарајева, Пуле, Котора, Холандије.

Хуманитарна акција према бројкама премашила је више од 200.000 прегледа, а гледаоци су слали организацији на стотине фотографија на којима се види како се цијеле породице смију и уживају уз представу на Божић.

Сви учесници и сама компанија изразили су велико задовољство што су се многи одазвали, шеровали представу и што су послали на Божић лијепу заједничку поруку - да је потребно да сви мисле о култури и да је она неопходна у сваком тренутку.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана