Горан Богдан једини из региона номинован за Европску награду

Танјуг
Foto: Архива

БЕРЛИН- Европска филмска академија и ЕФА Продакшнс из Берлина, удружени са Европским филмским фестивалом из Севиље, објавили су номинације у свим категоријама за 33. доделу Европских филмских награда, која ће се одржати виртуелно, а Горан Богдан је једини из региона номинован за најбољег глумца за филм "Отац" Срдана Голубовића.

"Да би проширио платформу на више европских филмова у ово тешко време за европску кинематографију и уметнике, одбор ЕФА одлучио је да изузетно повећа номинације у категорији целовечерњих играних филмова и у документарној категорији са пет на шест наслова", објаснио је Мајк Дауни, председник ЕФА. Више од 3.800 чланова ЕФА сада ће гласати за победнике који ће бити представљени у низу виртуелних догађаја од 8. до 12. децембра, услед погоршане ситуације са пандемијом.

За најбољи Европски филм у конкуренцији су следећа остварења: "Друга рунда" Томаса Винтерберга (Данска, Холандија, Шведска), са Мeдсом Микелсеном у главној улози, већ увелико успjешан "Берлин Alexanderplatz" Бурхана Курбанија (Њемачка, Холандија), "Тијело Христово" Јана Комаса (Пољска, Француска), који се неко вријеме приказује и у домаћим биоскопима.

За ту награду такмичи се и запажено дјело "Мартин Еден" Пјетра Марчела (Италија, Француска), шокантан, мучан и контраверзан филм "Обојена птица" Вацлава Мархула (Чешка република, Украјина, Словачка) и "Ундине" Кристијана Пецолда (Француска, Немачка).

Европски документарни филм у селекцији има сљедећа имена: "Колектив" Александра Нанау (Румунија, Луксембург), "Асаша, мој дом" Радуа Кијорнусиуса (Румунија, Финска, Њемачка), "Гунда" Виктора Косаковског (Норвешка, САД), "Мала дјевојка" Себастијана Лифшица (Француска), "Saudi Runaway" Сузане Регине Меурс (Швајцарска) и "Пећина" Фераса Фаједа (Данска, Арапска република Сирија).

Категорија Европски кратки играни филм доноси исто жестоку конкуренцију талентованих аутора - "Све мачке су сиве у мраку" Ласе Линдер (Швајцарска), "Genius Loci" Адријана Меригеа (Француска), "Паст перфект" Јоргеа Џакома (Португал), "Sun Dog" Доријана Џесперса (Белгија, Русија) и "Ујка Томас, бројећи дане" Регине Песоа (Португал, Канада, Француска).

Занимљиво је да у номинацијама за најбољег европског редитеља су и неки аутори чија дjела нису ушла у ужи избор за најбољи филм, што се односи на чувену Ањешку Холанд за остварење "Шарлатан", које је одушевило публику и жири на Фестивалу европског филма Палић 2020.

У ту групу спада и славни француски редитељ Франсоа Озон са филмом "Љето '85", као и Мариа Содал са насловом "Нада", који је такође био итекако запажен на Палићу, јер је проглашен за најбољи на тој филмској смотри.

Остали режисери имају и своје филмове у категорији Најбољи европски филм - Јан Комас за контраверзно "Тијело Христово", Пиетро Марчело за "Мартина Едена" и Томас Винтерберг за драму "Друга рунда".

За најбољу европску глумицу биће вјероватно "мртва трка" између ових дама: Паула Бир ("Ундине"), Наташа Березнаја (шокантно дјело "Дау.Наташа"), Андреа Брен Ховиг ("Нада"), Ен Дал Торп ("Charter"), Нина Хос ("Моја мала сестра") и "Марта Нието ("Мати").

Најбољи европски глумац биће један од ових шест уметника: Горан Богдан за изузетну улогу у спрском филму "Отац" Срдана Голубовића, који је већ освајао награде за глуму у Пули, Нишу, свијетским смотрама; Елио Германо за драму "Hidden Away", Бартош Бјелења ("Тијело Христово"), Лука Маринели ("Мартин Еден"), увијек одлични Медс Микелсен ("Друга рунда") и чувени холивудски глумац Виго Мортенсен за европски пројекат "Falling".

Посљедња номинација посвећена је есенцијалном занимању у седмој умјетности, од чега све почиње, а то је - сценарио.

Шест најбољих сценариста ове године номиновани су: Коста-Гаврас ("Adults In The Room"), Мартин Бехке и Буран Курбани ("Berlin Alexanderplatz"), Дамиано и Фабио Д'Иноћенцо ("Bad Tales"), Пјетро Марчело и Маурицио Браучи ("Мартин Еден") и Томас Винтерберг и Тобиас Линдхолм ("Друга рунда").

Занимљива је чињеница да су у европским филмовима, барем судећи по номинованим остварењима, редитељи готово комплетни аутори, односно потписују увијек и сценарио, самостално или у сарадњи са колегама драматурзима, ријетко гдје је филм снимљен само по сценарију другога, а да режисер није учествовао у његовом писању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана