Годар: Кански фестивал је пропагандно оружје

Срна
Foto: Агенције

КАН- Један од највећих свјетских режисера Жан-Лик Годар сматра да је Кански фестивал постао западно пропагандно оружје, а да је украјински предсједник Владимир Зеленски лош глумац.

"Учешће Зеленског на Канском фестивалу је, само по себи, очигледно, ако се посматра из угла мизансцена - лош глумац, професионални комичар, пред погледима других професионалаца успјешних у својим професијама", наводи Годар, а преноси портал "Апр тв".

Годар сматар да у Кану пропагирају западњачку естетику.

"Као да је било потребно инсценирање још једног свјетског рата и пријетње још једне катастрофе да бисмо знали да је Кан пропагандно оружје као и свако друго", наглашава Годар.

Деведесетдвогодишњи режисер поручује да "схватити то - не значи само по себи много, али је тако".

"Истина слика се развија полако. Замислите сада да је сам рат та естетика која се развија током свјетског фестивала, чији су актери сукобљене државе, тачније државе у сукобу интереса, које емитују представе чији смо сви ми гледаоци. Како вам се то чини?", упитао је Годар.

У коментару портала "Апар тв", који је пренио изјаву режисера, наведено је да се Жан-Лик Годар више никога не плаши, што је "предност старости".

Он је један од посљедњих који се усудио да каже оно што заиста мисли, за разлику од својих колега... Имаће тешкоће да финансира свој сљедећи филм, то је сигурно, али он је слободан и слобода говора је боља него да завршиш на кољенима пред руком особе која плаћа, стоји у коментару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана