"Глуви барут" отвара први Међународни филмски фестивал "Дан побједе" у Новом Саду

Срна
"Глуви барут" отвара први Међународни филмски фестивал "Дан побједе" у Новом Саду

НОВИ САД- У Новом Саду ће, у складу са епидемиолошким мјерама донесеним због епидемије вируса корона, од 4. до 11. децембра бити одржан први Међународни филмски фестивал "Дан побједе", најављено је из "Тесла глобал форума", иницијатора организовања овог фестивала.

Фестивал ће бити отворен у петак, 4. децембра, у 12.00 часова, у Културном центру Новог Сада пројекцијом филма "Глуви барут" режисера Бахрудина Бате Ченгића.

Сам чин отварања Фестивала посвећен је великом југословенском писцу Бранку Ћопићу, према чијем је чувеном роману "Глуви барут" снимљен истоимени филм.

Овим филмом ће уједно бити одата и почаст недавно преминулом глумцу Мустафи Надаревићу.

Међународни филмски фестивал "Дан побједе" биће посвећен великом јубилеју - 75. години од побједе над фашизмом у Другом свјетском рату.

Током Фестивала биће приказани филмови са ратном тематиком, а предвиђено је да манифестација од наредне године, осим у Новом Саду, паралелно буде организована у Источном Сарајеву и Будви.

Заступљени су познати и награђивани филмови домаће, руске и чешке кинематографије, а осим "Глувог барута", на фестивалу ће бити приказано још шест филмова.

Ријеч је о руско-бјелоруском филму "Брестовска тврђава" режисера Александра Кота, совјетском "Лете ждралови" режисера Михаила Калатозова, чешком "Трговина на корз" режисера Жана Кадара и Елмар Клоса, југословенском "Врхови зеленгоре" режисера Здравка Велимировића, руско-британском "Лењинград" режисера Александра Буравског и југословенском остварењу "Три" режисера Александра Саше Петровића.

Намјера организатора је да се Фестивал одржава сваке године у мају, у част "Бесмртног пука", догађаја који се у многим земљама одржава у знак сјећања на жртве нацизма и фашизма у Другом свјетском рату.

Нови филмски фестивал покренут је уз подршку града Новог Сада - Градске управе за културу и Покрајинског секретаријата за културу.

Организује се у оквиру овогодишњег Фестивала европског и независног филма, који ће бити одржан у Културном центру Новог Сада од 4. до 28. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана