"Фуриоза: Побјесњели Макс сага": Паклена вожња за освету и искупљење

Бранислав Предојевић
"Фуриоза: Побјесњели Макс сага": Паклена вожња за освету и искупљење

БАЊАЛУКА - Након спектакуларне премијере на Канском фестивалу филм "Фуриоза: Побјесњели Макс сага", нови наставак култне апокалиптичне саге режисера Џорџа Милера претпремијерно ће вечерас од 19.15 бити приказан у домаћим биоскопима.

У дуго очекиваном повратку у дистопијски свијет, који је створио прије више од 40 година, Милер је поново окренуо страницу са потпуно новом, акционом авантуром која ће испричати причу о настанку легендарног лика из глобалног хита "Побјесњели Макс: Аутопут бијеса".

Сама прича одвија се од 15 до 20 година прије догађаја из филма "Побјесњели Макс: Аутопут бијеса", а талентована Ања Тејлор Џо игра млађу верзију ратнице Фуриозе, коју је играла  Шарлиз Терон. Фуриоза је као дијете била отета из свог дома и одрасла је међу онима који су је заробили, ратним господарима Дементусом (Крис Хемсворт) и Имортаном Џоом (Лечи Хулме). Млада ратница заклела се да ће се једног дана осветити људима који су јој уништили живот те успијева преживјети у свијету гдје су насиље и моћ једини важећи закони. Публика ће бити свједок не само Фуриозиног физичког петнаестогодишњег путовања кроз пустош, већ и њене унутрашње борбе за проналазак свог идентитета и осјећаја припадности.

Милер је за повратак окупио провјерене екипу из "Аутопут бијеса", укључујући сценаристу Ника Латоријуса, оскаровку монтажерку Маргарет Сиксел, костимографкињу Џени Бивен и композитора Тома Холкенборга, а филм је судећи по првим реакцијама спектакл за сва чула.

Уз импресиван визуелни стил који је постао заштитни знак серијала "Фуриоза" по свему судећи поново поставља нови стандард у жанру акционих филмова, а Милер истиче да је ово аутентична прича, а не обичан преднаставак.

- Сценарио за "Фуриозу" написан је прије сценарија за филм "Аутопут бијеса" из 2015. "Фуриоза" је прича која прати некога од десете до 26. године. Дакле, морали смо да напишемо причу о Фуриози прије него што смо уопште покушали да направимо филм "Аутопут бијеса". "Фуриоза" није само прича о њеном лику, већ и о свијету из којег је дошла. Мислили смо ако "Аутопут бијеса" привуче пажњу на крају ћемо направити ову причу.

Прошло је девет година од "Аутопут бијеса" и ево нас. Имамо филм - рекао је Милер.

Филм је на свјетској премијери у Кану добио шестоминутне овације, а прве критике су углавном позитивне истичући луђачки темпо, спектакуларност акционих сцена и одличну глуму. На страници "Ротентоматос" филм има просјек 86% од 84 са просјечном оцјеном 8,1/10, док на сајту "Метакритик" има оцјену 82 од 100, на основу 33 критичара, што указује на универзално признање. Укратко, по свему судећи очекује нас још једна паклена вожња кроз постапокалиптичну пустош у препознатљивом стилу Џорџа Милера.

Франшиза

"Побјесњели Макс сага" је медијска франшиза коју су креирали Џорџ Милер и Бајрон Кенеди, а која је почела 1979. са филмом "Побјесњели Макс".

Након тога су услиједила три наставка: "Побјесњели Макс 2: Друмски ратник Мад Макс 2 (198)", "Побјесњели Макс: Тандердом" (1985) и "Побјесњели Макс: Аутопут бијеса" (2015). Серија је такође имала огроман утицај на популарну културу, прије свега на апокалиптичну и постапокалиптичну фикцију, а укључује радове у додатним медијима, укључујући видео-игрице и стрипове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана