Француска одаје пошту глумачкој легенди Жан Пол Белмонду

Танјуг
Француска одаје пошту глумачкој легенди Жан Пол Белмонду

ПАРИЗ - Француска се данас опрасзста од глумачке легенде Жан Пол Белмонда свечаном церемонијом коју предводи предсједник Емануел Макрон.

Омаж звијезди француског филмског Новог таласа, одсликава његову истакнуту улогу у француском културном свијету и у дневним собама, гдје су се породице окупљале како би гледале његове филмове, преноси АП.

Белмондо, који се прославио улогом "До посљедњег даха" редитеља Жана Лика Годара из 1960. године, умро је у недјељу у 88. години, а предсједник Емануел Макрон поручио је да је Француска изгубила "национално благо".

Белмондова каријера трајала је пола вијека, појављивао се у више од 80 филмова и радио са разним великим француским редитељима.

Због начина на који је играо, критичари су га прозвали француским Џејмсом Дином.

Харизматични глумац касније је током каријере напустио индустрију умјетничких филмова и постао високо позициониран у комерцијалним филмовима у Француској, а највише се појављивао у комедијама и акционим филмовима.

Филмски деби остварио је улогом у филму "On FootОн Фоот, On Horse On Wheels " 1957. године, али је сцена у којој се он појавио била исечена из филма, да би потом имао улогу у филму "А Dog, а Mouse, анд а Sputnik" (1958).

Прву главну улогу добио је 1958. године у филму "Les Copains du dimanche ", а у истом периоду је остварио значајан успех и у филму "Oscar" (1958).

Његова улога у филму "Breathless" Жан-Лика Годара донијела му је признање као једном од најзначајнијих глумаца француског "новог таласа" на глобалном нивоу.

Приватна сахрана Белмонда планирана је у петак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана