Филмови из Србије на фестивалу у француском граду Анже

Тањуг
Филмови из Србије на фестивалу у француском граду Анже

БЕОГРАД - Филмски фестивал "Први кадар" почиње данас у граду Анже на западу Француске, а на програму су три остварења редитеља из Србије.

Тако ће се на фестивалу наћи други дугометражни играни филм редитељке Иване Младеновић, "Ивана Грозна", кратки играни филм "Последња слика о оцу", Стефана орђевића, као и остварење "А сада се спушта вече", Маје Новаковић, саопштено је из Филмског центра Србије.

Фестивал је фокусиран на дебитантске филмове младих и млађих аутора. 

Филм Иване Младеновић, наставио је у копродукцији Румуније и Француске, а био је награђен специјалним признањем на Филмском фестивалу у Локарну, док је на Загреб Филм Фестивалу овjенчан главним фестивалским одличјем. 

Ових и наредних дана, "Ивана Грозна", се приказује на Кустендорфу и на Филмском фестивалу у Трсту. 

Кратки играни филм "Последња слика о оцу", такође је лане награђен на фестивалу у Локарну, али и на Сарајевском филмском фестивалу, одакле је понио "Срце Сарајева" за најбоље краткометражно играно остварење. 

На програму фестивалу у Анжеу је и запажено краткометражно документарно остварење "А сада се спушта вече" ауторке Маје Новаковић. 

Овај филм, премијерно приказан на фестивалу "Висионс ду Реел" у Ниону, као и на престижном фестивалу "Hot Docs" у Канади, награђен је на Фестивалу ауторског филма у Београду и Панчево Филм Фестивалу, а већ је приказан на бројним других филмских фестивала широм света. 

Фестивал у Анжеу траје до 26. јануара.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана