Филмотека у организацији Кинотеке Републике Српске: Сјећање на легендарне глумице Холивуда

Г.С.
Филмотека у организацији Кинотеке Републике Српске: Сјећање на легендарне глумице Холивуда

Кинотека Републике Српске од уторка до четвртка организује Јунску филмотеку на Палама, која ће бити посвећена легендарним глумицама златног доба Холивуда.

То су првенствено Мерилин Монро, Бет Дејвис, Џоан Крафорд и Кетрин Хепберн, које су кључне улоге оствариле у филмовима који су ушли у историју свјетске кинематографије.

- Први је на програму филм Билија Вајдлера “Неки то воле вруће” из 1959. са Мерилин Монро у главној улози. У овој, према оцјени Америчког филмског института, најбољој комедији свих времена играју и чувени глумци Тони Кертис и Џек Лемон - казали су из Кинотеке РС.

Филм је освојио “Оскара” за најбољи костим, Монроова је награђена “Златним глобусом”, што је њена једина велика глумачка награда. Амерички филмски институт сврстао ју је на шесто мјесто на листи десет највећих глумица свих времена.

- Филм “Шта се догодило са Бејби Џејн?” са легендарном Бет Дејвис у незаборавној улози психопате биће приказан у сриједу - истакли су из Кинотеке РС.

У овом култном трилеру Роберта Олдрича из 1962. године, игра и њена вјечита ривалка, чувена холивудска звијезда Џоан Крафорд, једна од највећих глумица тридесетих година прошлог вијека. Бет Дејвис била је прва предсједница Америчке академије наука и умјетности, прва жена номинована за десет “Оскара”, од којих је освојила два. Прва је добила награду за животно дјело Америчког филмског института.

- Историјска драма “Зима једног лава” Ентонија Харвија из 1968. године са Питером О'Тулом и Кетрин Хепберн у главним улогама, на програму је у четвртак. То је филм који је освојио три “Оскара”, те још 12 награда и чак 18 номинација - нагласили су из Кинотеке РС.

Кетрин Хепберн са четири освојена “Оскара” још држи прво мјесто. Проглашена је најбољом глумицом 20. вијека, оставила је печат у историји филма захваљујући улогама романтичних, шармантних, љупких, али неконвенционалних, образованих и независних жена, снажне воље и великог самопоуздања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана