Филм “Живи и здрави” Ивана Мариновића стиже у биоскопе

Приредила: Миланка Митрић
Филм “Живи и здрави” Ивана Мариновића стиже у биоскопе

БЕОГРАД - “Живи и здрави” је нови филм у режији Ивана Мариновића, описан као живописна медитеранска комедија, а у сусрет премијери у биоскопима на “Јутјубу” је објављен и први званични трејлер.

Београдска премијера филма заказана је за 6. фебруар док ће премијера у Црној Гори бити одржана 31. јануара. Филм је претходно свјетску премијеру имао у главном такмичарском програму међународног Филмског фестивала “Блацк Нигхтс” у Талину.

- Ова комедија почиње када Драгана, бунтовна млада, само два дана пред венчање одлучи да ипак не жели да се уда. А све је спремно: родбина позвана и поклони купљени. За оца породице Леса, нема говора о отказивању. Његова сурова природа ће натерати младенце да се свадба ипак деси, а сутрадан нека се разилазе ако треба. Младожења Момо се не предаје и бориће се до краја да млада не оде, те тако креће највећа фарса икад приређена на полуострву, зачињена великом количином наоружања и динамита, како традиција и обичаји налажу - стоји у опису радње овог филма, који је настао по Мариновићевом сценарију.

Улоге у овом остварењу тумаче Тихана Лазовић, Мирјана Јоковић, Горан Богдан, Драгана Дабовић, Сњежана Синовчић Шишков, Момчило Пићурић, Горан Славић, Дејан Ђоновић и други.

- У центру радње имамо једну свадбу, а када се помене свадба знамо да то по правилу значи хаос. Уосталом, две најснажније асоцијације на наведени обред из домена поп-културе свакако су туча веслима код Живка Николића у “Чуду невиђеном” (1984) и списак који насловни јунак сачињава за удају своје 15 година трудне кћери Георгине у представи “Радован Трећи”, а који укључује и убијање сватова. Опет, свако од нас има барем још неку бизарнију, насилнију, можда чак и екстремнију причу са свадбе, своје или туђе. Рецимо за почетак само, да су свадбе у нашој култури прилично често увод у пичвајз разних сорти - забиљежио је Марко Стојиљковић на порталу “Побједа”.

У својој критици, направио је осврт на одређене сегменте стварања филма и саме радње те истакао да је режисер показао изузетан таленат и потенцијал, као и осјећај за контролу вишеслојног и раширеног заплета.

- “Живи и здрави” је и тип филма који нам је дуго фалио и то не само регионално, него и глобално. Филмови који су истовремено забавни, интелигентни и елоквентни, разиграни и озбиљни, заправо су прилична реткост не само на редовном биоскопском, него и на фестивалском репертоару који се прилично често претјерано тврдо држи неких канона - биљежи он.

Филм је настао као копродукција Црне Горе, Србије, Хрватске, Сјеверне Македоније и Чешке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана