Филм "Врана" добија специјално издање поводом 30. рођендана

Бранислав Предојевић
Филм "Врана" добија специјално издање поводом 30. рођендана

ЛОС АНЂЕЛЕС - Студио "Парамаунт" поводом 30. годишњице култног филма "Врана", режисера Алекса Пројаса, објавиће специјално 4К ултра ХД издање за колекционаре.

Ново паковање филма долази са ремастеризованом сликом и звуком у луксузној челичној кутији уз бројне додатке за публику. Додаци на диску ће укључивати потпуно нови документарни филм из три дијела, рађен са продуцентом Алексом Мекдауелом, интервју са продуцентом Едвардом Р. Пресменом и наслијеђене додатке који укључују аудио-коментар са Алексом Пројасом, аудио-коментар са продуцентом Џефом Мостом и сценаристом Џоном Ширлијем. Пакет ће садржавати податке о аутору стрип предлошка Џејмсу О'Бару, три проширене сцене, обрисане снимке из монтаже и биоскопски трејлер.

Прича "Вране" први пут је објављена у истоименом стрипу америчког умјетника Џејмса О'Бара 1989. године, који је постао класик девете умјетности. Старо вјеровање каже да врана одводи душе преминулих у свијет мртвих, али понекад врана мртве може да врати у свијет живих.

- Гитариста Ерик и његова вјереница Шели требало је да се вјенчају на Ноћ вјештица, али ноћ прије су их убили криминалци. Годину касније Ерик оживљава и жели да се освети људима који су уништили његову срећу - стоји у кратком синопсису филма.

Оригинални филм, објављен 13. маја 1994. године у режији Алекса Пројаса, стекао је култни статус и трагични ореол након што је звијезда филма Брендон Ли, син легендарног Бруса Лија трагично преминуо од посљедица случајног рањавања на снимању филма у 28. години живота. Сам филм, иако у сјени трагедије, добио је изузетно повољне критике на рачун режије Алекса Пројаса који је вјешто користио рок музику као саундтрек тако и на рачун мрачне неоноар атмосфере. Комерцијални резултати су били солидни јер је са буџетом од 23 милиона долара зарадио 94 милиона долара, а  временом је добио и својеврсни култни статус код публике захваљујући ДВД у телевизијској дистрибуцији.

Наставак филма је премијерно приказан 1996. године, под називом "Врана: Град анђела" и у том остварењу главни глумац био је Винсент Перез. Услиједила су још два филма, "Врана: Спасење" (2000) и "Врана: Опака молитва" (2005), са Ериком Мабијусом и Едвардом Фурлонгом у главним улогама, који су ишли директно у видео-дистрибуцију.

Ново издање оригиналног филма биће објављено 7. маја.

Римјек

Продуцент франшизе Ед Пресман покушао је неколико пута у протеклих 10 година да оживи серијал да би напокон ове године дочекао римејк.

Бил Скарсгард, који је познат по улози кловна Пенивајза у филмовима "То" снимљених по роману Стивена Кинга, игра главну улогу у новој верзији, док је редитељска палица повјерена Руперту Сандерсу, познатом по остварењима "Сњежана и ловац" и "Дух у шкољци". Филм се премијерно приказује 7. јуна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана