Филм “Усековање” претпремијерно на „Кустендорфу”, у биоскопима од 7. фебруара

Танјуг
Филм “Усековање” претпремијерно на „Кустендорфу”, у биоскопима од 7. фебруара

МОКРА ГОРА - Дебитантски филм редитеља Синише Цветића “Усековање” приказан је данас претпремијерно на 16. Филмском и музичком фестивалу Кустендорф, у оквиру програма “Нови аутори”.

Ова савремена драма представља портрет једне породице и њене “црне овце” сина Јована, кроз низ заплета који се одигравају за крсну славу.

“Усековање” открива низ породичних тајни и сукоба – родитељи крију да се разводе, а син да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из бесмисленог овоземаљског постојања.

“Желели смо да ухватимо пресек нашег друштва, тренутну ситуацију у земљи кроз приказ најобичније породице и њихове односе. Мислим да је филм мало и политички иако не делује експлицитно. Филм је за све генерације, родитељи да би разумели децу и деца да би разумела родитеље”, каже за Тањуг редитељ Синиша Цветић.

“Усековање” од почетка има тежак задатак да пружи одговоре на мучна породична питања и непремостиве препреке друштва у ком живимо, отуђености породице, а све то кроз духовите дијалоге којима се наше друштво у депресивној свакодневици брани, али и спасава.

“Филм говори о отуђености и усамљености, али оно што на крају надилази све то, а то је можда менталитетска одлика, да породица упркос свим даћама и недаћама има неку гравитацијску силу која држи на окупу и примарно посредује љубав. Да ли то потпуно одагна отуђеност, мислим да не”, наводи за Тањуг сценариста Давид Јаковљевић.

Филм започет ефектним монологом и визуелизацијом, али и завршен инвентивном визуелном поруком, намеће питање - има ли овоземаљског спаса, посебно за младе депресивне генерације?

“То је инверзна пандорина кутија, прво се реше ствари, али уместо да се остави нада, на дну кутије је облик интелигенције ван ове планете, јер са овоземаљском интелигенцијом, тренутно се не сналазимо добро”, закључује Јаковљевић.

Филм “Усековање” је имао међународну премијеру на Међународном филмском фестивалу у Москву гдје је добио Награду публике и Награду за режију.

На СОФЕСТ-у у Сопоту освојио је награду публике, а на Филмским сусретима у Нишу награде су добили глумци Павле Менсур – специјална награда, Александра Балмазовић за изузетну женску улогу и Анита Огњановић за најбољу епизодну улогу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана